ОИЦ – Ловеч посети и град Троян

Четвъртото публично информационно събитие проведе Областният информационен център – Ловеч вчера, 7 юни 2022 г. в град Троян. Мобилният офис на ОИЦ-Ловеч беше посетен от екипа на Сдружение „Местна инициативна група (МИГ) - Троян, Априлци, Угърчин“, представители на общинска администрация, земеделци и граждани. Интересни и ползотворни разговори проведохме с колегите от МИГ - Троян, Априлци, Угърчин и колегите от Община Троян, сред които беше и Вера Добрева-Съботинова, Директор на Дирекция „Анализи, планиране и проекти“.

Екипите обсъдиха очакваните от всички програми за енергийно обновление на жилищния и нежилищния сграден фонд, и масово търсената Програма за финансиране на единични мерки за енергия от възобновяеми източници (ЕВИ) в еднофамилни и многофамилни сгради, към Националния план за възстановяване и устойчивост. Специално внимание в дискусията беше обърнато на възможностите за енергийно обновяване на еднофамилните сгради по Програмата за развитие на регионите 2021-2027 г., както и на концепциите за интегрирани териториални инвестиции, в които общините трябва да си партнират освен помежду си, и с бизнеса, неправителствен и граждански сектор, социален и културен сектор и др.

Обсъдени бяха и Общата селскостопанска политика, която в периода 2021 -2027 г. не е част от Кохезионната политика на ЕС, както и бъдещето на Националния стратегически план за развитие на земеделието и селските райони, който се очаква да заработи 2023 г. С колегите от Местна инициативна група – Троян, Априлци, Угърчин дискутирахме и бъдещето на подхода ВОМР, ще има ли промени на териториите на сегашните МИГ, изпълнението и отчитането на сегашните стратегии, срокът за които е удължен до края на 2025 г., и възможностите за разработване на нова стратегия, която ще трябва да изпълняват в рамките на периода 2025 -2027 г.

Екипът на ОИЦ-Ловеч се срещна и с граждани, сред които и Директорът на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести (СБАЛББ) в град Троян, д-р Цветомила Дудевска, и обсъдихме подробно възможностите за финансиране на единични мерки за енергия от възобновяеми източници в еднофамилни сгради, възможности за финансиране на проекти, свързани с дейността на болницата и бизнеса. Запитвания, получихме и за възможности за изграждане на преработвателно предприятие, на които предоставихме информация за отворената в момента под-мярка 4.2 „Инвестиции в преработка /маркетинг на селскостопански продукти“ от Програмата за развитие на селските райони  – Целеви прием за проектни предложения на  преработватели на селскостопанска продукция с инвестиционна стойност до 300 000 евро, със срок за кандидатстване до 17.08.2022 г.

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕСИФ в Р България.

За допълнителна информация:

Име на служител: Росица Кривирадева

Длъжност: Екперт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 068 604 297

e-mail: oic.lovetch@gmail.com