В ЧЕЛОПЕЧ С ИНТЕРЕС КЪМ МЕРКИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

Мерките в социалната сфера бяха основен фокус на разговорите с представители на местната администрация, по време на откритата приемна на ОИЦ-София в община Челопеч.

Екипът на ОИЦ-София информира присъстващите, че до края на месец юли е удължен срокът за изпълнение на дейности по предоставяне на топъл обяд по Оперативна програма за храни и/или материално подпомагане. Напомнихме, че общините, които изпълняват договори по операцията, могат да поискат удължаването им до 23 юни 2022 г., като депозират искания за изменението им чрез информационната система ИСУН 2020. И, че имат възможност за допълнителен финансов ресурс и удължаване с 6 месеца на дейностите по операция „Патронажна грижа +“ от ОП „Развитие на човешките ресурси“. Като целта е да се осигури непрекъснатост на предоставяните от общините услуги на хора с увреждания, възрастни хора в невъзможност от самообслужване, лица над 54 г., други уязвими групи, включително лица поставени под карантина във връзка с COVID-19.

На въпроси на граждани свързани с финансиране на проекти за енергийна ефективност на еднофамилни жилищни сгради екипът отговори, че през новия програмен период 2021-2027 г. проекти за внедряване на мерки за енергийна ефективност в еднофамилни къщи ще могат да бъдат финансирани по линия на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Мерките за енергийна ефективност, които ще бъдат изпълнявани в рамките на Програмата по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ и Приоритет 2 „Интегрирано териториално развитие на регионите“. Разяснихме, че кандидати от малки общини като Челопеч ще могат да участват, чрез подхода интегрирани териториални инвестиции. А през програмния период 2021-2027 г., при изпълнението на мерките по Програмата, се предвижда и използване на финансови инструменти за някои от планираните интервенции, които ще стимулират реализирането на приходогенериращи инвестиции и предоставянето на дългосрочни заеми с ниска лихва, при благоприятни условия. Подкрепа чрез финансови инструменти ще се предоставя включително в комбинация с безвъзмездна финансова помощ в една операция.

Откритата приемна в община Челопеч се провежда в рамките на информационна кампания на ОИЦ-София във всички 22 общини от Софийска област. Целта на кампанията е да се разшири и улесни достъпа на гражданите до информационните услуги на Областния информационен център.

Проект  BG05SFOP001-4.007-0024-C01 „Осигуряване ефективното функциониране на Областен информационен център София-град и София-област за периода 2022-2023”, финансиран от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд