ИНТЕРЕС НА БИЗНЕСА В ЧАВДАР КЪМ ФИНАНСИРАНЕ ОТ ЕС НА НЕЗЕМЕДЕЛСКИ ДЕЙНОСТИ И ПЧЕЛАРСТВО

Инвестициите в неземеделски дейности и пчеларството, бяха фокус на разговорите с представители на граждани и местния бизнес, по време на откритата приемна на ОИЦ-София в община Чавдар.

Екипът на ОИЦ-София, информира посетители на приемната, че съгласно Индикативната годишна работна програма /ИГРП/, за 2022г. на Програма за развитие на селските райони 2014-2020  е планиран прием на проектни предложения по подмярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“. Целта на подмярката е развитие на конкурентоспособността на селските райони, създаване на заетост. Обърнахме внимание, че допустими кандидати могат да бъдат земеделски стопани или микропредприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон, Закона за кооперациите или Закона за вероизповеданията, както и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите. Процентът на подпомагане е до 50%. За улеснение на посетителите бяха предоставени информационни материали, и канали за информация с предстоящи обяви за прием, обявени в ИСУН 2020. А за актуална информация да следят и Единния информационен портал.

Сектор пчеларство, ще бъде финансиран приоритетно по подмярка 6.1. „Създаване на стопанства на млади фермери“. В нея ще участват проекти за дейности, които се изпълняват в чувствителни сектори като пчеларството. Това беше споделено пред гражданите, които имаха интерес по въпроса.  Финансиране също може да бъде получено и по Националната програма за пчеларство, като за предстоящ прием могат да получат актуална информация от сайта на ДФ “Земеделие“.

Откритата приемна в община Чавдар се провежда в рамките на информационна кампания на ОИЦ-София във всички 22 общини от Софийска област. Целта на кампанията е да се разшири и улесни достъпа на гражданите до информационните услуги на Областния информационен център.

Проект  BG05SFOP001-4.007-0024-C01 „Осигуряване ефективното функциониране на Областен информационен център София-град и София-област за периода 2022-2023”, финансиран от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд