ОИЦ – Ловеч с изнесено публично събитие в град Априлци

          Областен информационен център – Ловеч проведе на 09.06.2022 г. в град Априлци петото от цикъла информационни събития на открито в общините от Област Ловеч на тема: „На границата между два периода – ключови промени в кохезионната политика през периода 2021 -2027 г.“. Мобилният щанд на ОИЦ-Ловеч, разположен на централния площад в кв. „Ново село“, пред сградата на НЧ „Светлина-1895г.“ в часовия интервал   10:30 - 12:30, бе посетен от 23 души, сред които представители на читалища, местния бизнес, земеделски производители и граждани. 

Най-голям интерес от посетителите на откритата приемна имаше към прилагане на мерки за ЕЕ в еднофамилни и многофамилни жилищни сгради, при което екипът ни предостави информация за предстоящо стартиране на Програма за финансиране на единични мерки за енергия от възобновяеми източници (ЕВИ) в еднофамилни сгради и многофамилни сгради от Националния план за възстановяване и устойчивост на Р България. Заинтересованите лица са информирани, че по тази програма ще има възможност за финансиране на два вида мерки за възобновяема енергия в домакинствата: Мярка 1: за изграждане на слънчеви системи за БГВ, при която мярка се предвижда безвъзмездното финансиране да е 100% от стойността на системата, но не повече от 1960. 83 лв. и Мярка 2: Изграждане на фотоволтаични системи до 10 kW  с акумулатори, при която максималният размер на безвъзмездното финансиране се предвижда да е до 70 % от стойността на системата, но не повече от 15 000 лв.

На земеделски производители екипът ни представи предстоящите възможности по под-мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“, която ще бъде отворена за кандидатстване през октомври 2022 г., под-мярка 6.4 „Инвестиции в неземеделски дейности“, която се очаква да стартира през септември 2022 г. и отворената към момента под-мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от ПРСР 2014-2020 г.   

Откритата приемна на Областен информационен център – Ловеч посети и Снежина Стоянова – Заместник кмет на община Априлци, с която екипът ни разговаря за актуалните възможности за общините да кандидатстват за финансиране на общински пътища и ВиК съоръжения, изграждане на нови и ремонт на съществуващи спортни площадки в държавни и общински училища, както и за предстоящия прием по ПРСР 2014-2020 г. – под-мярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаб инфраструктура“, по която ще се приемат проекти на общините в четири направления: за водоснабдяване, пътища, улици и тротоари, и подобряване на енергийната ефективност в общинските сгради.    

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕФСУ в Р България.

За допълнителна информация:

Име на служител: Мариана Бандрова

Длъжност: Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 068 604 297

e-mail: oic.lovetch@gmail.com