Община Добричка и град Хършова с общ културен туристически продукт

Днес, в Търговско-промишлената палата в Добрич бе представена „Обща стратегия за културен туризъм в трансграничния район Констанца – Добрич“ включваща четири културни и туристически маршрута в трансгранична Добруджа. Продуктите, изготвени в рамките на проект ROBG 456 “Хършова - Добричка, Заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансгранична култура“ се финансират от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България.

Срещата бе открита от Соня Георгиева, кмет на община Добричка в присъствието на гости от град Хършова, представители на община Добричка, културни институти, туристически агенции, екипът на Областен информационен център – Добрич, медии и други.

Галина Митева, координатор на проекта, запозна присъстващите със същността на разработената обща стратегия и четирите маршрута, обхващащи територията на окръг Констанца, Румъния и област Добрич. Освен популярните сред туристите места и събития, в тях са включени и по-малко известните културно-исторически и природни обекти с потенциал за развитие.

Маршрутът „Религиозна Добруджа“ е с историко- религиозен характер и в него са включени специфични обекти, включително религиозни селища от всички култури, срещани в Добруджа – северна и южна. Той обхваща 12 обекта в окръг Констанца и 7 основни и 25 допълнителни обекта в област Добрич. Насочен е към поклонници и туристи, с интерес към религиите. С акцент върху култура, история, бит и многовековно съжителството на многообразие от етноси в региона е „Културно-етническият“ маршрут с общо 38 обекта от различни исторически епохи, етнографско изкуство, народни занаяти и музеи с национално значение. Маршрутът „Местна храна и музика е комбинация от предложения с организирани художествени събития, презентации и дегустации на храни и напитки, специфични за района. Четвъртият предложен маршрут „Природа, приключения и  екстремни спортове“ допълва първите три, и предлага активна почивка, комбинирана с обекти, носещи на туристите голямо разнообразие от дейности.

В помощ на туристите, и за популяризиране на културния календар на общините от окръг Констанца и област Добрич е изготвен и график на културните събития в трансграничния район Констанца-Добрич.

В рамките на проекта ще се проведат и два трансгранични събора. На 25 юни 2022 г. ще се състои съборът „Песни и танци от слънчева Добруджа“ край с. Дебрене, община Добричка, а от 08 до10 юли 2022 г. Хършова ще се проведе съборът „Добруджа с елек и престилка“

Повече за проекта и изготвените материали могат да се видят на интернет страницата https://cbc-culture.eu/

Основната цел на проект ROBG456 “Хършова - Добричка, Заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансгранична култура“ е да се съживи трансграничния регион, като се стимулира туризма и същевременно се допринесе за опазването на културното наследство на историческата област, в която съществуват двете нации (Румъния и България). Той се изпълнява в партньорство между община Добричка и град Хършова, Румъния. Бюджетът е в размер на 1 410 770 евро, от които 754 771,81 евро са средствата за община Добричка, осигурени от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България, в рамките на приоритетна ос 2 „Зелен регион“. Дейностите са стартирали през есента на 2018 и ще приключат през септември 2022 г.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.  

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

www.eufunds.bg