ОИЦ-СОФИЯ ПРОВЕДЕ ИЗНЕСЕНА ПРИЕМНА В ОБЩИНА АНТОН

Днес, екипът на областен информационен център – София проведе изнесена приемна в община Антон. Земеделски производители, служители на общинската администрация, представители на местния бизнес, Народно читалище „Христо Ботев – 1925“ и регионални медии, проявиха интерес към приемната.

Целевият прием по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от Програма за развитие на селските райони бе основен фокус на разговорите с представители на земеделските стопани, по време на откритата приемна на ОИЦ-София в община Антон. В разговорите стана ясно, че по подмярката се финансират дейности, свързани с преработка и маркетинг в сферата на хранително-вкусовата промишленост, растителни и животински масла; технически и медицински култури; селскостопански фуражи. Могат да се подават проектни предложения за закупуване на нови машини, съоръжения и оборудване, специализирани транспортни средства и др. Допустими кандидати са регистрирани земеделски стопани, групи или организации на производители,  както и еднолични търговци и юридически лица, които са извършвали дейности по преработка на селскостопански продукти. Кандидатите могат да подават своите проектни предложения до 17 август 2022 г.

На въпроси на представители на общинската администрация свързани с финансиране на проекти за различна дребна по мащаби инфраструктура екипът разясни, че в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони са предвидени 99 интервенции, съфинансирани от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет, които да обхванат всяка от 215-те общини от селските райони. Предвидени са две общински интервенции: в основни услуги и дребна по мащаби инфраструктура в селските райони, и запазване на духовно-културния живот на населението в селските райони. Интензитетът на безвъзмездната финансова помощ остава 100% от допустимите разходи. Очаква се Планът да бъде одобрен от Европейската комисия.

Новият интегриран териториален подход (инструмента ИТИ) и интегрирания подход за териториално развитие (инструмента ВОМР) също ще предоставят възможности за реализирането на проекти за подобряване на средата в населените места.

Информационната кампания на ОИЦ-София продължава изнесените си приемни в община Сливница.

Проект  BG05SFOP001-4.007-0024-C01 „Осигуряване ефективното функциониране на Областен информационен център София-град и София-област за периода 2022-2023”, финансиран от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд