По проект за над 1,5 млн. лева в Горна Оряховица е изграден Кризисен център за жертви на насилие

Община Горна Оряховица приключи изпълнението на основната дейност по проект „Създаване на Кризисен център гр. Горна Оряховица“. Центърът бе официално открит от кмета на общината инж. Добромир Добрев. Заедно с него лентата прерязаха представители на фирмата изпълнител ЕТ „Идеал“, гр. Велико Търново и на инвеститорския контрол. Резултатите от изпълнението на проекта бяха отчетени и на заключителна пресконференция.

Проектът за изграждане на Кризисен центъра е разработен от Община Горна Оряховица и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта възлиза на 1 565 824 лв. От тях 1 323 473 лв. са безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие, 233 554 лв. е съфинансирането от националния бюджет, а 8 797 лв. - от Община Горна Оряховица. Реализирането на проекта е в изпълнение на Инвестиционен приоритет „Социална инфраструктура“ от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие 2014 - 2020 г. на гр. Горна Оряховица.

Основната цел на проекта е социално приобщаване и удовлетворяване на потребностите от социални услуги на най-уязвимите лица от общността, по-добри условия за живот за жителите на града и общината и развитие на сферата на социалните услуги.

Кризисният център е обособен в една от сградите на бившето СУПЦ „Елена Грънчарова“. Старата сграда е преустроена според изискванията на проекта. Тя е двуетажна и в нея са обособени стаи за настаняване, като всяка от тях е снабдена със сервизни помещения. Има още кухня, стаи за персонала, общи помещения. Изградена е и достъпна среда за лица в неравностойно положение. Обновено е дворното пространство около сградата.

С проекта се надграждат социалните услуги в община Горна Оряховица. В центъра ще бъдат настанявани хора, нуждаещи се от по-специфични грижи, като те ще имат 24-часовата подкрепа на специалистите, които ще бъдат назначени. Капацитетът на центъра е до 15 души, които ще могат да получат подслон и подходяща помощ – психологическа, социална и медицинска. Престоят им в центъра ще бъде до 6 месеца.

Предоставянето на социалната услуга ще стартира от 1 юли, като в момента тече подборът на персонал – управител, 4-ма социални работници, психолог, домакин и 3-ма души помощен персонал.

 

Областен информационен център – Велико Търново

гр. Велико Търново 5000, бул. „България“ №24

http://facebook.com/oic.vt