В СЛИВНИЦА С ИНТЕРЕС КЪМ ФИНАНСИРАНЕТО НА НОВИНАРСКИ YOU TUBE КАНАЛ ЗА НОВИНИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА

Финансирането на новинарски YOU TUBE канал с новини от цялата страна, беше един от акцентите на днешната изнесена приемна на ОИЦ-София в Сливница. Екипът ни информира, че отново през есента на тази година се планира да бъде отворена процедура за прием на проектни предложения по подмярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от Програма за развитие на селските райони 2014-2020. Посетителите бяха насърчени и да се възползват от грантовите схеми по линия на МИГ Сливница-Драгоман.

Интерес на посетителите имаше и към предстоящите финансирания за инвестиции в земеделските стопанства. Разказахме на присъстващите земеделци и пчелари, че през месец февруари тази година, правителството одобри проект на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за програмен период 2023 - 2027 година. По този план страната ни ще разполага с финансови средства, които ще бъдат за предоставяне на директни плащания и за подпомагане на инвестиционни производствени и непроизводствени дейности в сектор „Земеделие”, сектор „Животновъдство", сектор „Плодове и зеленчуци", Лозаро-винарски сектор, сектор „Пчеларство", сектор „Гори". Стратегическият план е съфинансиран от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет. Прилагането му ще стартира през 2023 г. Екипът допълни, че до края на тази година страната ни разполага с финансов ресурс по Програмата за развитие на селските райони, благодарение на Преходния регламент, което гарантира непрекъсваемост на подпомагането, докато влязат в сила новите регламенти за Обща селскостопанска политика. Съгласно Индикативната годишна работна програма през месец септември ще стартира приемът на проектни предложения по подмярка  6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ и подмярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности от Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020.

Приемната беше посетена от земеделски производители и пчелари, общинска администрация, представители на Местната инициативна група и граждани. Изнесената приемна в община Сливница се провежда в рамките на информационната кампания на ОИЦ - София в  22 - те общини на територията на Софийска област. Нейната цел е да се разшири и улесни достъпа на гражданите до информационните услуги на Областния информационен център.

ОИЦ-София (Договор № BG05SFOP001-4.007-0024-C01), изпълняван от Столична община) е част от мрежата от 27 информационни центъра, функциониращи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.