ИНТЕГРИРАНИТЕ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ ВЪВ ФОКУСА НА РАЗГОВОРИТЕ В БОЖУРИЩЕ

Интегрираните териториални инвестиции, бяха основна тема на разговорите с посетители на откритата приемна на ОИЦ - София в община Божурище. Експертите на Центъра очертаха основни моменти в прилагането на Интегрирания териториален подход /ИТИ/, който ще е в основата на планирането и прилагането на политиката за регионално развитие през новия програмен период 2021-2027 г.

През новия програмен период в България се планира финансирането на концепции за ИТИ, състоящи се от списък с взаимосвързани и допълващи се (интегрирани) проекти/проектни идеи, насочени към територии с общи характеристики и/или потенциали за развитие. Като те трябва да включват най-подходящата комбинация от ресурси и мерки, които да бъдат използвани целенасочено за осъществяване на конкретна цел или приоритет от интегрираната териториална стратегия за развитие на региона за планиране от ниво 2. Видът на проектите може да се различава според вида на инвестициите, бенефициерите, обхванатите територии или източниците на финансиране.

При интегрирания териториален подход от изключителна важност е общият интерес - целта на интегрираните проекти е да подкрепят инициативи, които носят полза общо за партньорите и за региона, а не отделни мерки (респективно отделна полза) за всяка от отделните заинтересовани страни, партньори по проекта.

Екипът на ОИЦ - София даде и актуална информация на представители на общинската администрация за възможностите за финансиране на ремонт, реконструкция и обзавеждане на училищна сграда.

Изнесената приемна в община Божурище се провежда в рамките на информационната кампания на ОИЦ - София в  22 - те общини на територията на Софийска област. Нейната цел е да се разшири и улесни достъпа на гражданите до информационните услуги на Областния информационен център.

 

Проект  BG05SFOP001-4.007-0024-C01 „Осигуряване ефективното функциониране на Областен информационен център София-град и София-област за периода 2022-2023”, финансиран от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд