ОИЦ – Ловеч с открита приемна в град Луковит

На 16.06.2022 г. Областен информационен център – Ловеч проведе в град Луковит поредното събитие на открито в общините от Област Ловеч на тема: „На границата между два периода – ключови промени в кохезионната политика през периода 2021 -2027 г.“. Мобилният щанд на ОИЦ-Ловеч, разположен на централния площад пред сградата на НЧ „Съзнание-1895г.“, бе посетен от 17 души, сред които представители на общинска администрация, местното читалище, бизнеса, земеделски производители и граждани.

Запитвания от посетителите на откритата приемна имаше относно финансиране на дейности, насочени към грижи за деца, възрастни хора, занаятчийски и др. услуги, на които екипът ни предостави информация за под-мярка 6.4 „Инвестиции в неземеделски дейности“ от ПРСР 2014-2020 г., която се очаква да стартира през септември 2022 г. Най-голям интерес имаше към възможностите за прилагане на мерки за ЕЕ в еднофамилни и многофамилни жилищни сгради. Екипът ни предостави информация за предстоящо стартиране на Програма за финансиране на единични мерки за енергия от възобновяеми източници (ЕВИ) в еднофамилни сгради и многофамилни сгради от Националния план за възстановяване и устойчивост на Р България. Заинтересованите лица се информираха, че по тази програма ще има възможност за финансиране на два вида мерки за възобновяема енергия в домакинствата: Мярка 1: за изграждане на слънчеви системи за БГВ, при която мярка се предвижда безвъзмездното финансиране да е 100% от стойността на системата, но не повече от 1960, 83 лв. и Мярка 2: Изграждане на фотоволтаични системи до 10 kW  с акумулатори, при която максималният размер на безвъзмездното финансиране се предвижда да е до 70 % от стойността на системата, но не повече от 15 000 лв.

С представителите на МИГ „Луковит–Роман“ разговаряхме за отворената под-мярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ за прилагане на подхода ВОМР през програмен период 2021-2027г., както и за предстоящата Процедура на МИГ „Луковит –Роман“ на МИГ „Луковит-Роман“ по под-мярка 19-7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“.

Откритата приемна на Областен информационен център – Ловеч уважи и Надя Рабаджиева – Началник отдел „Планиране, проектиране и обществени поръчки“ в община Луковит, с която екипът ни разговаря за актуалните възможности за общините да кандидатстват за финансиране на общински пътища и ВиК съоръжения, изграждане на нови и ремонт на съществуващи спортни площадки в държавни и общински училища, предстоящия прием по ПРСР 2014-2020 г. – под-мярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаб инфраструктура“, както и за предстоящите възможности за общините по Програма „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на нежилищния сграден фонд“ от Националния план за възстановяване и устойчивост на Р България.     

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕФСУ в Р България.

За допълнителна информация:

Име на служител: Мариана Бандрова

Длъжност: Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 068 604 297

e-mail: oic.lovetch@gmail.com