ОИЦ-РУСЕ ПРЕДСТАВИ ПРОЕКТИ В СФЕРАТА НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО И ТУРИЗМА В РАМКИТЕ НА „УИКЕНД ТУРИЗЪМ“

     Презентация на тема „Примери от област Русе на проекти в сферата на културното наследство и туризма. Потенциални възможности за финансиране от Европейските структурни и инвестиционни фондове ( ЕСИФ)“ представи управителят на Областния информационен център – Русе Диана Аврамова вчера в рамките на семинара „Активи на културното наследство и туризъм – отключване на техния потенциал“, който беше част  от XVII-то туристическо изложение „УИКЕНД ТУРИЗЪМ“ в дунавския град.

     Аврамова запозна участниците с 13 проекта от Русе и областта, свързани с опазване и съхраняване на културнато наследство и с развитието на туризма, които са реализирани с европейски средства по различни програми.Тя сподели с аудиторията и информация за програмите, по които може да се кандидатства за такъв вид проекти. А преди началото на събитието екипът на ОИЦ – Русе раздаде на участниците свои книжки с успешни проекти, осъществени чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

     По време на форума беше представен един много интересен проект LEARN-IP, финансиран по програма „Еразъм +“, който се фокусира върху правата на интелектуална собственост и географските означения от гледна точна на културното наследство и развитието на културния туризъм. Анжела Иванова от ИНИ-Новация България, един от партньорите по проекта, обясни, че на сайта на проекта https://learn-ip.eu/ са качени 7 обучителни модула, които могат да се ползват от всеки заинтересован безплатно.  Тя засегна и важната тема за валоризацията на културното наследство, а учени от Русенския университет демонстрираха как новите технологии могат да бъдат полезни в областта културно-историческото наследство и туризма.