ФИНАНСИРАНЕТО НА ФОТОВОЛТАИЦИ ЗА БИТОВИ НУЖДИ И ЗА БИЗНЕСА ОСНОВНЕН АКЦЕНТ НА ПРИЕМНАТА В ГОРНА МАЛИНА

Финансирането на фотоволтаични инсталации беше основен акцент, по време на изнесената приемна на ОИЦ-София в Горна Малина. Посетителите се интересуваха за възможностите за европейско финансиране за тях.

По Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени 240 млн. лева по две мерки: за изграждане на слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване /БГВ/ и за изграждане на фотоволтаични системи до 10 kW с акумулатори, като подпомагането на отделно домакинство е до 70% от стойността на системата, но не повече от 15000 лева. А за енергийно бедни домакинства финансирането ще бъде на 100 %.

Имаше интерес и към подаването на проектни предложения по подмярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“. Екипът на ОИЦ-София информира посетители на приемната, че съгласно Индикативната годишна работна програма /ИГРП/ на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 е планиран прием по тази мярка. Целта на подмярката е развитие на конкурентоспособността на селските райони и създаване на заетост. Допустими кандидати могат да бъдат земеделски стопани или микропредприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон, Закона за кооперациите или Закона за вероизповеданията, както и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите. Максималният процент на съфинансиране ще бъде до 50%.

Предстои прием и по Подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“, по която общината изпълнява и в момента проект. Предвидена е подкрепа за инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура, включително инвестиции в енергия от възобновяеми източници и спестяване на енергия, като финансирането е остатъчен бюджет от ПРСР 2014-2020 г.

За новия програмен период финансирането ще бъде от Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони, съфинансиран от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет. Прилагането му ще стартира през 2023 г., а до края на тази година финансирането ще продължи по Програмата за развитие на селските райони, на база Преходния регламент, докато влязат в сила новите регламенти по Обща селскостопанска политика.

Приемната бе посетена от  представители на общинска администрация, фирми, земеделски производители, граждани.  Тя е част от информационна кампания на ОИЦ – София, която се провежда в 22 - те общини от Софийска област. Целта на кампанията е да се разшири и улесни достъпа на гражданите до информационните услуги на Областния информационен център.