ОИЦ-СОФИЯ ПРЕДСТАВИ ПАРТНЬОРСТВОТО КАТО КЛЮЧОВ ФАКТОР ЗА УСПЕХА НА ВСЕКИ ПРОЕКТ

Презентация на тема „Партньорството – ключов фактор за реализирането на успешни проекти“, представи днес екипът на ОИЦ-София, по време на работна среща по проект „Изграждане на партньорства за демократична Европа - BRIDGE”.

Центъра сподели добри практики от европейското териториално сътрудничество, като част от Кохезионната политика на ЕС, която се реализира чрез три типа програми – трансгранични, транснационални и междурегионални. Експертите акцентираха, че по действащите програми в обхвата на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ), допустими бенефициери са български организации, които са водещи при изпълнението на партньорски проекти. За разлика от програмите за междурегионално и трансгранично сътрудничество тук партньорството не е задължително. Резултатът от изпълнението на проектите е фокусиран върху подобряването на социално-икономическото развитие на регионите в България. А по-голямата част от партньорските проекти са реализирани с помощта на Европейския социален фонд. По време на презентацията, бяха дадени няколко примера за успешно реализирани партньорски проекти на територията областите София-град и София-област.

Проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Ботевград и Мирково“, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси“. Бенефициент по проекта е община Ботевград. По същата програма, процедура „Транснационални партньорства“ община Ботевград е реализирала  проект „Адаптация и изпълнение на социални иновации за заетост на маргинализирани групи чрез обществени поръчки“. Проектът е изпълнен в партньорство с Национален институт по здравеопазване и социални грижи от Република Финландия.

Друг пример за партньорство е проект „Модернизация на висшето образование по устойчиво използване на природните ресурси“. Проектът се реализира в консорциум от пет държавни висши училища и седем водещи университета в Европа. Бенефициент е Лесотехнически университет-София. Основната му цел е да се извърши модернизация на висшето образование по устойчиво управление на природните ресурси в България. Финансира се от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020.

Екипът представи и проект „Изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци на територията на община Златица, за общините Златица, Антон, Копривщица, Мирково, Пирдоп, Чавдар и Челопеч, реализиран с финансовата подкрепа на ОП „Околна среда“ 2014-2020 и Европейски фонд за регионално развитие.

В края на презентацията бе представен проект „Заедно отговорни за развитието на общностите в селските райони - подготвителни дейности за транснационално сътрудничество". Проектът е финансиран от Програма за развитие на селските райони 2014-2020. Бенефициент е Сдружение „МИГ Костинброд - Своге“. Основната цел на проекта е превръщането на местната идентичност в предпоставка за устойчиво развитие на общностите от селските райони, чрез създаване, развитие и промотиране на съвместни продукт, събитие и забележителности.

В заключение бе подчертано, че през новия програмен период ще се прилага интегрирания териториален подход,  в основата на който стои ефективното използване на потенциала на всяка територия, а инвестициите ще се осъществяват при тесен диалог и сътрудничество между институциите и останалите заинтересовани страни.

ОИЦ - София взе участие в събитието по покана на сдружение на Югозападните общини, което е партньор по проект „Изграждане на партньорства за демократична Европа - BRIDGE” (https://bridgeeu.wordpress.com), който е финансиран по Програма „Европа за гражданите“ 2014-2020, Направление 2 - Мярка 2.2 „Мрежи от градове“. Проектът се фокусира върху пет двойки партньори, като всяка двойка споделя обща граница и всички те насърчават трансграничното сътрудничество и социалното сближаване през границите. Партньорите по проекта са от общини и организации от Португалия - Испания, България - Сърбия, Латвия - Литва, Словения - Италия, Словакия - Унгария.  Събитието се организира от Сдружението на Югозападните общини.

Проект №BG05SFOP001-4.007-0024-C01 „Осигуряване ефективното функциониране на Областен информационен център  София-град и София-област за периода 2022-2023”, финансиран от  Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд