ЦЕНТЪР ЗА РАННА ИНТЕРВЕНЦИЯ НА УВРЕЖДАНИЯТА В СМОЛЯН ПРЕДОСТАВЯ УСЛУГИ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ

Центърът за ранна интервенция на уврежданията в Смолян предоставя услуги на деца и семейства, благодарение на европейско финансиране. Центърът е открит по проект на Община Смолян за социално включване, но предоставянето на услугите се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ по мярката „Услуги за ранно детско развитие“. Бюджетът на проекта е 1 049 493,61 лв.

В Центъра се предоставят услуги за ранна интервенция на уврежданията и индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания, за да бъде предотвратено изоставянето на деца с увреждания. Услугите се предоставят и в родилни отделения, детски градини и училища, а мобилен екип посещава домовете на семейства, в които има дете с увреждане. Основната цел на специалистите е да информират семействата за услугите, които се предоставят безплатно в центъра, както и да им окажат подкрепа за формиране и подобряване на уменията и грижите за децата. Родителите могат да ползват и индивидуална педагогическа подкрепа за децата с увреждания, за да бъде успешна интеграцията им в първи клас.

Част от услугите в Центъра за ранна интервенция на увреждания са насочени към родителите. Специалистите оказват подкрепа за формиране на родителски умения и подкрепа на семействата в грижата за децата. Провеждат се консултации на родители на деца от 0 до 3 г. Създадени са групи, в които се включват родители и бъдещи родители за обмяна на съвети и умения за отглеждане и възпитание на децата. С услугата „Семейно консултиране и подкрепа“ се оказва подкрепа на уязвими семейства и младежи от високо рискови общности с цел преодоляване на семейните затруднения. Екипът съдейства за здравни, социални и образователни въпроси чрез групови и индивидуални сесии за семейно планиране на родители на деца от 3 до 7 г. Провеждат се консултации на деца, които живеят в рискова среда, работи се с родители с цел посещаване на детска градина от децата им.

За децата с увреждания в Центъра се оказва подкрепа за допълнителна подготовка за равен старт в училище. Основната цел на услугата е да бъде подобрена готовността и да бъде повишена мотивацията на децата за училище, както и да бъде осигурен равен старт с връстниците им в първи клас. Децата могат да се включат в летни училища, на които се организират дейности за съхраняване и доразвиване на придобитите образователни и социални умения в предучилищната подготовка.

В Центъра за ранна интервенция на уврежданията се предоставя здравна консултация за деца, с която редовно се проследява здравното, физическото и психомоторното развитие на бебетата и децата. Целта на услугата е да бъде оказана превенция на детската заболеваемост, смъртност, да бъдат открити случаи на недостатъчна грижа в семейството и да бъдат предотвратени други рискове в ранна детска възраст. Здравните консултации се предоставят в Общностен център - гр.Смолян, в здравните кабинети в детските градини в града и населените места в общината.

Вижте какви услуги се предоставят в Общностен център - гр.Смолян 

https://www.smolyan.bg/bg/menu/subcontent/2156