ОИЦ СОФИЯ: НАД 670 ХИЛ. БЪЛГАРИ ЩЕ ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОДОБРЯТ ДИГИТАЛНИТЕ СИ УМЕНИЯ С ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА

Над 670 хил. българи ще имат възможност да подобрят дигиталните си умения с европейски средства. Това заявиха експертите на ОИЦ-София на посетителите на днешната изнесена приемна в Годеч. Акцентът в новия програмен период 2021-2027 са дигиталната грамотност, повишаване на квалификацията и преквалификация на работниците и служителите, както и ученето през целия живот.

С финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост ще се предоставят обучения, насочени към хора с липсващи, или основни дигитални умения. Повече от 170 хил. български граждани могат да разчитат на обучения, финансирани по Програмата за развитие на човешките ресурси (2021-2027), които ще подобрят възможностите им за намиране на по-добра работа, допълниха експертите.

В условията на неблагоприятни демографски тенденции и недостиг на хора на пазара на труда, Европейския социален фонд + ще инвестира в мерки за повишаване на пригодността за заетост и адаптивността на възрастните хора, за да останат по-дълго на пазара на труда. Ще бъдат подкрепени и мерки за създаване на работни места в сектори с висока добавена стойност и преход към нисковъглеродна икономика, както и за развитие на алтернативна заетост. Ще се акцентира върху подкрепата за заетостта, особено за жените, и върху подобряването на качеството на живот на хората, които отглеждат деца у дома, или се грижат за зависим член на семейството. Общият бюджет на средствата от ЕСФ за периода 2021-2027 е почти 100 милиарда. Не по-малко от шест милиарда евро от тези средства ще бъдат насочени към младите хора. Ще бъде насърчена младежката заетост благодарение на различни политики за младежта - Обновената Младежката Гаранция, новата инициатива ALMA.

Екипът на ОИЦ разясни и, че по приоритет 1 „Насърчаване на заетостта и развитието на умения“ от Програма за развитие на човешките ресурси 2021-2027, е предвидено финансиране на проекти за обучения, включващи интегрирани пакети за придобиване на професионална квалификация/преквалификация, професионални умения, ключови  компетентности, дигитална компетентност и умения функционална грамотност и други. Обученията ще бъдат съобразени с индивидуалните характеристики на лица от конкретни целеви групи от една страна и потребностите на работодателите от квалифицирана работна сила, от друга.

Изнесената приемна в община Годеч се провежда в рамките на информационна кампания на ОИЦ-София във всички 22 общини от Софийска област. Целта на кампанията е да се разшири и улесни достъпа на гражданите до информационните услуги на Областния информационен център.

 

Проект №BG05SFOP001-4.007-0024-C01 „Осигуряване ефективното функциониране на Областен информационен център  София-град и София-област за периода 2022-2023”, финансиран от  Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд