В КОСТИНБРОД С ИНТЕРЕС КЪМ ПОДКРЕПА ЗА МАЛКИЯ МИЗНЕС

От възможностите за финансиране по подмярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ и въпросите в подкрепа на малкия бизнес, се интересуваха посетителите на изнесената приемна в община Костинброд.

Екипът на ОИЦ – София информира, че съгласно Индикативната годишна работна програма /ИГРП/ на Програма за развитие на селските райони 2014-2020, през есента се планира да бъде отворена покана за кандидатстване. Целта на подмярката е развитие на конкурентоспособността на селските райони и създаване на заетост. Допустими кандидати могат да бъдат земеделски стопани или микропредприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон, Закона за кооперациите или Закона за вероизповеданията, както и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите. Максималният процент на съфинансиране ще бъде до 50%.

За новия програмен период финансирането на неземеделски дейности в селските райони ще бъде от Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони. Прилагането му ще стартира през 2023 г., а до края на тази година финансирането ще продължи по Програмата за развитие на селските райони, на база Преходния регламент, докато влязат в сила новите регламенти по ОСП.

Експертите на ОИЦ-София разясниха, че през есента на тази година предстои стартирането на нова операция за насърчаване на социалната икономика на местно и регионално ниво, която ще бъде с бюджет от 22 млн. лв. Очаква се критериите на операцията да бъдат одобрени от Комитета за наблюдение в края на месец юни. Мярката ще бъде сред първите отворени за кандидатстване операции по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) за програмен период 2021-2027 г. Подкрепа по операцията ще получат дейности, свързани със субсидирана заетост, обучения и квалификация на служителите в социалните предприятия. Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. е първата, която ще бъде одобрена от Европейската комисия в близкия месец, според Управляващия орган на програмата. Комитетът за наблюдение на ОПРЧР  е одобри критериите за кандидатстване на 14 нови операции на обща стойност над 1,144 млрд. лв. Операциите се очаква да бъдат отворени за кандидатстване веднага след одобрението на ПРЧР от Европейската комисия.

Изнесената приемна в община Костинброд се провежда в рамките на информационна кампания на ОИЦ-София във всички 22 общини от Софийска област. Целта на кампанията е да се разшири и улесни достъпа на гражданите до информационните услуги на Областния информационен център.

Проект  BG05SFOP001-4.007-0024-C01 „Осигуряване ефективното функциониране на Областен информационен център София-град и София-област за периода 2022-2023”, финансиран от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд