В ДОЛНА БАНЯ ИСКАТ ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА МАЛИНИ И ЯГОДИ

В Долна Баня искат европейско финансиране за отглеждане на малини и ягоди, това стана ясно на днешната изнесена приемна в общината. Експертите на ОИЦ-София обясниха, че отглеждането на малини и ягоди приоритетно ще бъде финансирано по подмярка 6.1. „Създаване на стопанства на млади фермери“. По нея ще има възможност малки стопанства да увеличат производствения обем и да излязат на пазара.

По тази мярка се предоставя възможност за безплатни консултации и изготвяне на проекти от страна на Национална служба за съвети в земеделието /НССЗ/. Такъв прием е предвиден през есента на 2022 г., съгласно ИГРП на ПРСР. Процесът на оценка предимство се дава за кандидати, които имат завършено образование в областта на селското стопанство, развиват дейности в сектори „Животновъдство”, „Плодове и зеленчуци”, както и в създаването на нови работни места. Добавен е нов критерии, проекти които допринасят за цифрово икономическо възстановяване.

Финансирането на фотоволтаични инсталации беше друг акцент, по време на изнесената приемна на ОИЦ-София в Долна баня. Посетителите се интересуваха за възможностите за европейско финансиране за тях.

Обяснихме, че по Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени 240 млн. лева по две мерки: за изграждане на слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване /БГВ/ и за изграждане на фотоволтаични системи до 10 kW с акумулатори, като подпомагането на отделно домакинство е до 70% от стойността на системата, но не повече от 15000 лева. А за енергийно бедни домакинства финансирането ще бъде на 100 %.

Откритата приемна в община Долна Баня премина при голям интерес от жителите на общината. Приемната е част от информационна кампания на ОИЦ-София, която се провежда в 22 - те общини от Софийска област. Целта на кампанията е да се разшири и улесни достъпа на гражданите до информационните услуги на Областния информационен център.

 

Проект  BG05SFOP001-4.007-0024-C01 „Осигуряване ефективното функциониране на Областен информационен център София-град и София-област за периода 2022-2023”, финансиран от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд