Втора работна среща с регионалния координатор на НСМ в ОИЦ – Велико Търново

В Областен информационен център - Велико Търново се проведе втората за тази година работна среща на екипа на центъра с г-н Деян Дончев, регионален координатор на Национална селска мрежа (НСМ) за Великотърновска област.

По време на срещата бяха обсъдени отворените към момента и предстоящите приеми по мерки по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) съгласно индикативната годишна работна програма за 2022 година. Деян Дончев предостави информация за подготовката на Националния стратегически план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. Регионалният координатор на НСМ акцентира върху някои очаквани промени в изискванията и критериите към бенефициентите по различните мерки насочени към подпомагане на малките земеделски стопанства, младите фермери, финансирането на неземедeлски дейности и др.

Екипът на Областен информационен  център – Велико Търново информира за процеса на подготовка и одобрение на финансиращите програми за периода до 2027 г. очакваните възможности съгласно Споразумението за партньорство и Националният план за възстановяване и устойчивост. Предоставена бе и информация относно предстоящите информационни събития в общините от област Велико Търново организирани от Областен информационен център в периода 28 юни – 6 юли 2022 г.

Дискутирани бяха и възможностите за финансиране за различните категории бенефициенти по мерки обявявани от страна на местните инициативни групи (МИГ) по мярка 19. „Водено от общностите местно развитие“. Отчетен бе и засиленият в последно време интерес към възможностите за финансиране на енергийна ефективност и ВЕИ чрез мерки по ПРСР, ПРР и Плана за възстановяване и устойчивост.

По време на работната среща бяха обсъдени възможностите за сътрудничество и взаимодействие при предоставяне на информация на бенефициенти и организиране и провеждане на информационни събития в региона до края на тази година.