МОТИВАЦИОННИ ОБУЧЕНИЯ ЗА УЯЗВИМИ ГРУПИ СЕ ПРОВЕЖДАТ ПО ИНТЕГРИРАН ПРОЕКТ В БЛАГОЕВГРАД

40 човека, представители на различни уязвими групи, участват в мотивационни обучения в Благоевград, стартирали през месец юни. Дейностите са по интегриран проект „Подкрепа за социално включване“, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. и ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., съфинансирани от ЕС чрез Европейския социален фонд. Бенефициент по проекта е Община Благоевград, а целта му е да стимулира лицата от целевите групи към активно поведение на пазара на труда и желание за придобиване и повишаване на знанията и уменията им.

Проект „Подкрепа за социално включване“ е на стойност 711 011.06 лева,  които са 100% безвъзмездна финансова помощ. Проектното предложение включва интегрирани мерки за подкрепа за пълноценно социално включване на представители на уязвими групи, живеещи на територията на община Благоевград. Постигането на тяхната устойчива социално-икономическа интеграция включва повишаване на качеството им на живот, подкрепа за професионална реализация, намаляване на бедността, в това число и спиране на предаването на бедност от поколение на поколение. Проектът предполага прилагането на интегриран междусекторен подход за постигане на взаимно допълване от една страна при реализиране на планираните дейности, а от друга - по отношение на постиганите резултати. Проектните дейности са ориентирани както към родителите, така и към децата, като от участието и на двете страни в тях ще има влияние върху обема и устойчивостта на крайния резултат.

Проект „Подкрепа за социално включване“ предвижда и широк кръг допълнителни занимания с ученици, застрашени от отпадане от училище, занимания за деца и ученици, за които българският език не е майчин, осигуряване на психологическа подкрепа в образователните институции - партньори по проекта. Предвижда се и подобряване на образователната среда в тях. Предвидени са и мерки за кариерно консултиране, съобразени с възрастта и потребностите на учениците, за осигуряване на успешен преход от образование към заетост. Ще бъдат реализирани и дейности за преодоляване на негативните стереотипи спрямо ромската общност и популяризиране на културната идентичност на ромите, като пълноценна част от обществото.

Мотивационното обучение включва четири модула - усвояване на умения за подготовка на документи за кандидатстване за работа, усвояване на умения за ефективно използване на различните източници на информация за свободни работни места, усвояване на умения за представяне пред работодател и проследяване на възможности за работа и използване на позитивното влияние на групата. Всички дейности по проекта трябва да бъдат приключени до края на юни 2023 година.

 

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28; 0893/405768, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com