ОИЦ – СОФИЯ: В БЪЛГАРИЯ ИМА ГОЛЯМ ПОТЕНЦИАЛ НА РАЗВИТИЕ НА ЕНЕРГИЙНИТЕ ОБЩЕСТВА

В България има голям потенциал на развитие на енергийните общества. Това е моделът, който се предлага с директива 2018-2021 г. на  Европейския съюз, който стимулира малките производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници след сдружаването им. Добавената стойност от тях ще бъде освен за отделните домакинства, бизнеса, а и за икономиката ни, която ще стане по-зелена и чиста. Тази тема заедно с възможностите за изграждане на фотоволтаични системи с европейски средства, коментираха експертите на ОИЦ-София с посетителите на изнесената приемна в Ихтиман.

Екипът на Центъра обясни, че по Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени 240 млн. лева по две мерки: за изграждане на слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване /БГВ/ и за изграждане на фотоволтаични системи до 10 kW с акумулатори, като подпомагането на отделно домакинство е до 70% от стойността на системата, но не повече от 15000 лева. А за енергийно бедни домакинства финансирането ще бъде на 100 %.

Посетителите се интересуваха и към подаването на проектни предложения по подмярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“. Екипът на ОИЦ-София информира посетители на приемната, че съгласно Индикативната годишна работна програма /ИГРП/ на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 е планиран прием по тази мярка. Целта на подмярката е развитие на конкурентоспособността на селските райони и създаване на заетост. Обърнахме внимание, че допустими кандидати могат да бъдат земеделски стопани или микропредприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон, Закона за кооперациите или Закона за вероизповеданията, както и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите. Максималният процент на съфинансиране ще бъде до 50%. Екипът предостави на посетителите информационни материали, и да се запознаят с предстоящи обяви за прием ИСУН 2020. За актуална информация да следят Единния информационен портал.

Приемната е община Ихтиман е част от информационна кампания на ОИЦ – София, която се провежда в 22-те общини от Софийска област.

Проект  BG05SFOP001-4.007-0024-C01 „Осигуряване ефективното функциониране на Областен информационен център София-град и София-област за периода 2022-2023”, финансиран от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд