В КОСТЕНЕЦ С ГЛЯМ ИНТЕРЕС КЪМ МЕРКИТЕ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

Предоставянето на интегрирани здравно-социални услуги  бяха основна тема на разговорите с посетители на откритата приемна на ОИЦ-София в община Костенец. Експертите на Центъра разясниха, че интервенциите в обхвата на вторият основен приоритет „Социално включване и равни възможности“ ще бъдат насочени към подобряване на равния и навременен достъп до качествени, устойчиви и достъпни услуги; модернизиране на системите за социална закрила, включително насърчаване на достъпа до социална закрила; подобряване на достъпността, ефективността и устойчивостта на системите на здравеопазване и на услугите за полагане на дългосрочни грижи.

Информирахме ги, че България е изпратила Програма „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР) 2021-2027 за официално одобрение от Европейската комисия. Програмата е насочена към преодоляване на предизвикателствата в сферата на пазара на труда и на пречките пред социалното включване на уязвими групи от обществото. Бюджетът на ПРЧР е над 3,8 млрд. лв. Програмата обхваща 3 основни приоритета: „Насърчаване на заетостта и развитието на умения“;  „Социално включване и равни възможности“; „Насърчаване на младежката заетост“ и „Техническа помощ“. ПРЧР 2021-2027 се финансира от Европейския социален фонд + (ЕСФ+) и е ориентирана към постигането на цел на политиката (ЦП) 4 „По-социална Европа - реализиране на европейския стълб на социалните права“.

Насочихме вниманието на посетителите към обхвата на втория основен приоритет на Програмата - „Социално включване и равни възможности“, които ще бъдат насочени към подобряване на равния и навременен достъп до качествени, устойчиви и достъпни услуги; модернизиране на системите за социална закрила, включително насърчаване на достъпа до социална закрила; подобряване на достъпността, ефективността и устойчивостта на системите на здравеопазване и на услугите за полагане на дългосрочни грижи.

Споделихме, че в Плана за възстановяване и устойчивост, който България защити пред Европейската комисия, са предвидени инвестиции в размер на 753 млн. лв. за създаване на 125 социални услуги за резидентна грижа и 125 социални услуги за информиране и консултиране, застъпничество и посредничество, терапия и рехабилитация и обучение за придобиване на нови умения, които ще осигурят качествена грижа за 7500 хора с увреждания.

Откритата приемна в община Костенец се провежда в рамките на информационна кампания на ОИЦ-София във всички 22 общини от Софийска област. Целта на кампанията е да се разшири и улесни достъпа на гражданите до информационните услуги на Областния информационен център.

Проект  BG05SFOP001-4.007-0024-C01 „Осигуряване ефективното функциониране на Областен информационен център София-град и София-област за периода 2022-2023”, финансиран от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд