В ЕТРОПОЛЕ С ИНТЕРЕС КЪМ ИНВЕСТИЦИИ В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА

Европейските инвестиции в културата са шансът за преодоляване на кризата, в която изпадна секторът, заради Ковид кризата. Това коментира екипът на ОИЦ-София с посетителите на изнесената приемна в община Етрополе.  В отговор на оправените въпроси, експертите отговориха, че в проекта на новия Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027, са предвидени мерки за подобряване на културната инфраструктура и опазване на културното наследство и традиции. Предвидени са и инвестиции в  ремонт и реставрация на културно-историческите обекти на територията на малките общини, което ще доведе до съхраняването и модернизирането на тези обекти.

Екипът обърна внимание, че и през новия програмен период част от инвестициите, които ще се реализират през подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР), ще бъдат насочени към подобряване на културните обекти като: читалища,  театри, библиотеки, музеи, галерии или изложбени зали. По Стратегиите, партньорите ще могат да избират мерките за подпомагане спрямо местната специфика, като разширяват тематичната им насоченост и/или прилагат такива, които не са включени в националната програма или приемите по тях са били отменени.

Изнесената приемна в община Етрополе се провежда в рамките на информационна кампания на ОИЦ-София във всички 22 общини от Софийска област. Целта на кампанията е да се разшири и улесни достъпа на гражданите до информационните услуги на Областния информационен център.

Проект  BG05SFOP001-4.007-0024-C01 „Осигуряване ефективното функциониране на Областен информационен център София-град и София-област за периода 2022-2023”, финансиран от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд