ОИЦ- РУСЕ СЕ ЗАПОЗНА С ЕВРОПРОЕКТИТЕ НА „АРТЕМИДА МОДЕЛС“ ООД

      Екип на Областен информационен център – Русе посети  фирма „Артемида моделс“  ООД, чиято производствена база се намира в град Мартен, във връзка с подготовка на свое печатно издание с добри практики.

      Шивашката компания има изпълнен проект за добри и безопасни условия на труд по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 на стойност 105 546 лева. По него са реализирани мерки за подобряване на организацията на работа, въведени са нови методи на управление и развитие на човешките ресурси и е подобрена работната среда. Осигурен е транспорт до и от работното място. Във фирмата с цел привличане и задържане на специфични групи персонал, е приета политика на гъвкави форми на заетост: например непълно работно време, временна заетост, възможност за регулиране на работното време. От нестандартните договори се възползват предимно майки с малки деца, хора с увреждания и работници над 54 г.

      С оглед опазване на здравето на шивачките, по проекта са закупени ергономични столове и старите осветителни тела са подменени с LED лампи, които излъчват максимална светлина, най-близка до дневната, отделят много по-малко топлина и имат високо цветопредаване. Благодарение на предприетите мерки работната среда става по-комфортна и се предотвратяват гръбначни проблеми и отслабване на зрението.  Закупените по проекта климатици допринасят за подобряване на микроклимата в цеховете и в помещението за отдих и хранене. За него са закупени нови маси, столове, шкафове, вендинг, машини, хладилници, микровълнови фурни и мивки. През топлите дни хората имат възможност да почиват в красивата градина на фирмата.

      „Артемида моделс“ е осъществила и проект  на стойност 20 000 лева по процедура „Ваучерна схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии“ по ОПИК. Тя е получила и 50 хил. лева подкрепа за преодоляване на последствията от Ковид-19.

      Чрез ваучерната схема компанията е надградила системата си за управление на работните процеси и на човешките ресурси. По думите на управителя на фирмата Илия Маринов по този начин са подобрени  проследяемостта, отчетността и планирането. Той коментира, че следващата крачка на компанията е да модернизира машините си, за да може да се адаптира към по-високите цени на енергията и към недостига на работна ръка. За целта компанията се подготвя да кандидатства по обявената за обществено обсъждане процедура „Технологична модернизация“, чрез Плана за възстановяване и развитие.