Модернизираха рибарско пристанище "Северна буна-Несебър" с евросредства

Рибарите в Несебър имат своето място за първична продажба на техния улов. Това отбеляза министърът на земеделието Явор Гечев по време на официалното откриване на изцяло модернизираното рибарско пристанище „Северна буна-Несебър”. Домакин на събитието бе кметът на общината Николай Димитров, а в него участва и областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.  Финансирането на проекта е осъществено по „Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.“.
 
Обновеното пристанище предлага адекватни условия за осъществяване на риболовна дейност чрез създадената в него защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки и кораби. Разширеният пристан дава пространство за домуване на до 121 плавателни съда. Една от важните социално-икономически задачи, изпълнявани от общината чрез този проект, е създаването на рибна борса. За улесняване на прекия контакт между риболовци и потребители са ситуирани поставяеми конструкции за продажба на пресен улов. За рибарите е подсигурено специализирано оборудване за оптимизиране на дейността.
Конкретните позитиви, постигнати чрез проекта, са подобряване на условията, при които уловът се разтоварва, преработва, съхранява и пласира. Друга специфична цел, изпълнена от Община Несебър чрез реализацията му е повишената конкурентоспособност и жизнеспособност на предприятията в сектора на рибарството, включително на дребномащабния крайбрежен флот, и повишаване на безопасността и условията на труд в този традиционен за Несебър отрасъл. Създадените предпоставки ще стимулират разширяването и развитието на риболовната дейност и повишаване на интереса към най-стария за Несебър поминък – рибарството.
 
Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас