ПРИКЛЮЧИ ПРОЕКТЪТ ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ОСВЕТЛЕНИЕТО НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ПОМОРИЕ

Община Поморие проведе заключителна пресконференция по проект „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на територията на община Поморие“, осъществен по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ с финансовата подкрепа от Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия чрез безвъзмездните средства от ФМ на ЕИП 2014-2021 г.

В рамките на проекта се осъществи подмяна на всички осветителни тела в селата Каблешково, Ахелой, Каменар и град Поморие. На мястото на старото улично осветление бяха поставени модерни светодиодни и автономни фотоволтаични лампи, които значително понижават загубите на електрическа енергия. За енергийната ефективност допринася и въведената система за мониторинг на енергопотреблението и управление на осветителните системи чрез централна софтуерна платформа. Проектът е на стойност 784 934.35 лв. и срок на изпълнение 18 месеца.

В резултат от реализираните дейности се очакват годишни намаления на емисиите на CO2 с 920,59 т; годишни енергийни спестявания от 780,16 MWh/г.; годишни парични спестявания в размер на 133 514лв. и създаване на по – добри условия за живот за 19323 жители на общината.

С реализацията на проекта на територията на община Поморие се стимулира производството на енергия от възобновяеми източници, подобри се енергийната ефективност и се повиши експертния капацитет в областта на възобновяемата енергия, енергийната ефективност и управлението на енергия.

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас