ПОДМЕНИХА ИЗЦЯЛО УЛИЧНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ В МАЛКО ТЪРНОВО ПО ПРОЕКТ

На заключителна пресконференция Община Малко Търново представи резултатите по проект „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура - система за външно изкуствено осветление на община Малко Търново“ финансиран по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

В хода на изпълнение на дейностите по проекта е извършена цялостна подмяна на всички осветители с модерни светодиодни на територията на град Малко Търново, с понижени загуби на електрическа енергия.

Чрез реализиране на основната дейност по проекта ще се гарантира много точно постигане на зададените светлотехнически характеристики със значително по-малка консумирана електроенергия.

Като част от проектните дейности е въведена система за управление на енергията и използване на ВЕИ. Развитието на интелигентното улично осветление е свързано с внедряването на Internet of Things технологии в градската среда. Това спомага за подобряване качеството на живот на населението, оптимизиране на разходите и осигуряване на допълнителни услуги чрез свързаната осветителна инфраструктура. Internet of Things свързаните системи позволяват регулиране на количеството светлина съобразно атмосферните условия например или по предварително зададен график за всеки ден от годината. Едно от най-важните предимства на тази интелигентна свързаност е възможността за повишаване сигурността в населеното място чрез адаптивен отговор на осветлението към различни извънредни събития като пътни инциденти.

Изградената система за мониторинг на енергопотреблението включва електромери с дистанционно отчитане, което позволява директен достъп за четене в реално време на консумираната енергия. Изградена е и система за автоматизация и управление на енергопотреблението, и фотоволтаична система за покриване на собствените нужди чрез доставка и монтаж на автономни фотоволтаични лампи.

В духа на общоевропейските норми реализирането на дейностите по проекта в бъдеще ще доведе до намаляване на въглеродната интензивност и повишаване на сигурността на доставките, както и повишаване на енергийната ефективност на уличното осветление на територията на град Малко Търново, намаляване на емисиите на парникови газове, намаляване на енергийните разходи на общината, подобряване на качеството на уличното осветление и увеличаване на процента на светене, подобряване на безопасността по пътищата за шофьори и пешеходци в нощно време, повишаване на производството на енергия от възобновяеми източници.

Освен намаляване на преките разходи за ел. енергия от изпълнението на мерките се очакват и финансови икономии от намаляване на годишните разходи за експлоатация и поддръжка, свързани с отпадането на необходимостта от подмяна на лампи и значително по-рядкото подменяне на осветителни тела.

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас