ПРОЕКТ „ЗНАНИЯ ЗА НАТУРА 2000“ СЪБРА ЗАИНТЕРЕСОВАНИ СТРАНИ В БЛАГОЕВГРАД

Първо регионално събитие на тема: „Подкрепа за по-добро разбиране на подхода за управление на натура 2000 в България“ се провежда днес в Благоевград. Събитието е част от дейностите по проект „Знания за Натура 2000“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, който се изпълнява от Дирекция „Национална служба за защита на природата“ в администрацията на Министерство на околната среда и водите.

Днешното събитие в Благоевград беше насочено към въпроси, свързани с управлението на мрежата Натура 2000 на регионално ниво. В програмата на семинара бяха включени няколко панела, по време на които бяха разисквани правно-нормативната рамка на новия подход за управление на Натура 2000, както и отговорностите на Комитетите на заинтересованите страни, участващи в управлението на Натура 2000 на регионално ниво.

Проектът на МОСВ предвижда три регионални събития в Пиринско. По време на следващото ще бъде представена Национална рамка за приоритетни действия  в мрежата Натура 2000, която се явява своеобразна мини оперативна програма за финансиране на различни инициативи посредством финансови механизми.

Последното от трите предвидени събития ще бъде свързано с процеса за разработване на планове за управление на защитените територии.

Като европейска мрежа от защитени зони, Натура 2000 трябва да осигури дългосрочно оцеляване на най-ценните и застрашени видове и местообитания в Европа. По директивата за местообитанията в България са определени 234 защитени зони, а други 120 зони са определени по директивата за птиците.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28; 0893/405768, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com