Повишават енергийната ефективност на пет многофамилни жилищни сгради в Берковица по проекти по ОПРР

На 31 август 2022 год. в град Берковица пред многофамилни жилищни сгради в ж.к. „Изгрев“ и в ж.к. „Заряница“ се проведоха официални церемонии „Първа копка“ за обявяване ефективния старт на проектите „Повишаване енергийната ефективност на сгради в гр. Берковица – етап 2“ и „Повишаване енергийната ефективност на сгради в гр. Берковица – етап 4“ по процедура "Енергийна ефективност в периферните райони – 3", финансирана със средства от Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

Главната цел на проектите е чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност да се осигурят по-добри условия на живот, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда за гражданите, в подкрепа на балансираното и устойчивото развитие на община Берковица и в град Берковица, като опорен център от 4-о ниво на националната полицентрична система.

По първия проект ще бъдат осъществени енергоспестяващи мерки в две многофамилни жилищни сгради – в блокове 9, 10 и 11 в ж.к. "Изгрев" и в бл. 21 и бл. 22 в ж.к. "Заряница". В рамките на втория проект ще бъде повишена енергийната ефективност на 3 сгради – бл. "Звезда" на ул. „Христо Ботев“ №3, блокове 31, 32 и 33 в ж.к. "Заряница" и блокове 15, 16 и 17, също в ж.к. "Заряница".

Общата стойност на първия проект е 1 499 408,70 лева. Той стартира през септември 2020 г. и се очаква да приключи на 11 септември 2023 г.

Вторият проект, на обща стойност 1 499 850,27 лева, започва също през септември 2020 г., но се предвижда да бъде завършен на 22.05.2023 г.

На официалната церемония присъстваха кметът на община Берковица Димитранка Каменова, заместник-кметовете Гергана Антонова и Атанас Георгиев, председателите на сдруженията на собствениците на многофамилните жилищни сгради, екипите за управление на проектите, представители на общинската администрация, медии и граждани.

След отслужените тържествени водосвети кметът на Берковица и представители на фирмите – изпълнители на дейностите, положиха символичното начало на строително-монтажните работи като залепиха лист топлоизолация върху фасади на обектите.