ЗАСИЛЕН ИНТЕРЕС КЪМ СРЕЩИТЕ НА ОИЦ - ПАЗАРДЖИК

На 9 септември 2022 г. завърши серията от информационни дни на Областен информационен център (ОИЦ) – Пазарджик провели се на територията на Пазарджишка област. Срещите се организираха в периода от 23-ти август до 9-ти септември 2022 г. на тема “Подобряване на производствените процеси в предприятията и енергийна ефективност в жилищни и публични сгради“.

Целта на събитията бе да се представят на аудиторията възможностите за енергийна ефективност и бизнеса от Европейските структурни и инвестиционни фондове и Националния план за възстановяване и устойчивост.

Презентирани бяха предстоящи мерки за енергийна ефективност на жилищни, публични сгради, сгради в сферата производството, услугите, както и от сектор туризъм по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 и Национален план за възстановяване и устойчивост. Участниците бяха запознати и с мярка „Подобряване качеството на въздуха“ по Програма „Околна среда“ 2021-2027, която ще позволява замяна на печки/котли на твърдо гориво с алтернативни източници на отопление, която цели подобряване качеството на въздуха и опазване на околната среда. В заключителната среща в град Пазарджик взеха участие представители на Местна инициативна рибарска група – Пазарджик, на която Румен Кожухаров (Председател на УС на МИРГ – Пазарджик) разясни отворени в момента и предстоящи мерки за потенциалните бенефициенти.

Очаквано най-голям интерес предизвикаха възможностите за финансиране на мерки за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд, както и за поставяне на възобновяеми енергийни източници за собствени нужди в еднофамилни и многофамилни жилищни сгради.

Областен информационен център – Пазарджик е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.