КЛУБ „ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО“ ПРЕДСТАВИ НОВИЯ СИ ПРОЕКТ ПО ФМ НА ЕИП В ОФИСА НА ОИЦ-РУСЕ

Днес в Областния информационен център – Русе бе представен проект ACF 935 „Обединени сили за развитие на общността“, който се реализира от Клуб „Отворено общество“ – Русе.

Проектът се финансира от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Проектът цели изграждане на партньорство между НПО, институции и медии за подкрепа на бежанците от Украйна и други уязвими групи на регионално ниво. Той  спомага за намаляване на отрицателните ефекти от войната в Украйна, като  дава възможност НПО и организациите в Русенска област да подпомогнат бежанците със всички способи: информация и услуги.

По проекта ще бъде направен актуален регистър за работещите НПО в региона и капацитета, с който разполагат.  Той ще е от полза за създаване на партньорства между самите неправителствени организации, между тях и институциите. Ще е в услуга не само на украинските бежанци, но и за всички хора от уязвимите групи. Предвидената електронна платформа ще е на български и украински език, което ще позволи бързо и ефективно да бъде намерена необходимата услуга при влизане на бежанците в България. За целта ще бъдат разпространени информационни материали на ГКПП- Дунав мост и на Централна жп гара – Русе.

Безвъзмездната финансова помощ по проекта е 18 007 евро, а продължителността му е е 12 месеца –  от 1 .08.2022 г. до 1.08.2023 г.