В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ОТКРИХА ТРИ САНИРАНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ ПО ПРОЕКТ ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

С официално откриване на три обекта приключи изпълнението на проект „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр. Гоце Делчев”, финансиран с Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-1.028-0004-C01 по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Бенефициент по проекта е Община Гоце Делчев.

Общата стойност на проекта е 758 556.22 лева, от които съфинансиране от Европейски фонд за регионално развитие – 630 747.73 лв., национално съфинансиране – 111 308.43 лева и собственият принос на Община Гоце Делчев в размер на 16 500.06 лв.

По време на заключителна пресконференция представители на бенефициента представиха всички извършени дейности по проекта, реализираните ползи и резултати от него. Въведени са мерки за енергийна ефективност на три многофамилни жилищни сгради в града - енергоспестяващи мерки за топлоизолиране на външни стени, покрив и подове, подмяна на дограма, енергоспестяващи мерки по осветителна инсталация в общите части, хидроизолация на покриви, подмяна на улуци и водостоци, ремонт на комини, козирки на входове, нови домофонна инсталация и мълниезащитна инсталация, огнеустойчиви врати за отделяне на стълбищна клетка, осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания чрез ремонт на тротоарна настилка пред входовете и доставка на мобилни устройства за асистирано изкачване на стълби.

Трите обновени многофамилни жилищни сгради бяха официално открити от кмета на Гоце Делчев Владимир Москов. Гостите бяха посрещнати от живеещи в реновираните блокове, които изразиха своето задоволство от изпълнението на проекта. Общо 60 са домакинствата, които се радват на резултата от извършените строително-ремонтни дейности.

С изпълнението на проект „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр. Гоце Делчев” е постигната основната му цел, а именно - обновяване на жилищната инфраструктура в гр. Гоце Делчев за осигуряване на по-добри условия на живот за живущите в многофамилните жилищни сгради, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда, коментираха от екипа по изпълнение на проекта.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28; 0893/405768, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com