Седмица на отворени врати за популяризиране дейността на Център за патронажна грижа започна в община Кюстендил

На 26 септември 2022 г. в сградата на Община Кюстендил се проведе пресконференция, която даде началото на „Седмица на отворените врати“ – инициатива, която се организира във връзка с отбелязване на 3 години от създаването на „Център за патронажна грижа“ в Община Кюстендил.

 „Центърът за патронажна грижа“  е създаден през 2019 г., като до този момент дейността му се финансира с проекти на обща стойност 2 521 480 лв., осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“  2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейски социален фонд.

От стартирането на дейностите по проект „Патронажна грижа в Община Кюстендил“ до настоящият момент при общ целеви индикатор от 1 653 лица са били обслужени приблизително 3 400 потребители на територията на община Кюстендил, включваща 72 населени места.

Нает е персонал от 18 щ. бр., сформиран в 8 мобилни екипа (4 екипа за всички 71 населени места и 4 екипа по райони в град Кюстендил), включващ ръководител, 8 бр. медицински специалисти, 7 бр. социални медиатори, психолог и кинезитерапевт – 2 щ. бр. Услугата кинезитерапевт успя в този проектен период да надгради грижите след разширяване на екипа с още един кинезитерапевт и зачестяване на посещенията при най-нуждаещите се потребители, предимно след претърпени инфаркт или инсулт. Със закупените 4 транспортни средства бяха обхванати всички нуждаещи се на територията на община Кюстендил и беше предоставена качествена патронажна грижа от мобилните екипи.

През тези години социалната услуга е надградена. Разширени са медицинските грижи, които в началото са предимно измерване на витални показатели и водене на потребителски дневник за жизнени показатели до това да се включи извършване на стерилни превръзки в домашна среда по лекарско предписание и взимане на кръв в домашни условия и транспортирането й до лаборатория в специални хладилни чанти. Социалната услуга предоставяне на съдействие за пазаруване, съпровождане извън дома, заплащане на битови сметки се разгърна в ежеседмична подкрепа за домакинствата.

Към настоящия момент Община Кюстендил е поискала удължаване на  проект  „Патронажна грижа + в община Кюстендил “ с 6 месеца до  април 2023 г. През периода на удължаване ще продължат да се предоставят почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги за нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора,  ще се оказва психологическа подкрепа и консултиране, ще се извършва доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите). 

 От сряда 28 септември до края на „Седмицата на отворените врати“, организирана във връзка с отбелязване на 3 години от създаването на „Център за патронажна грижа“, ще се извършва  измерване на кръвно налягане и кръвна захар, както и предоставяне на консултации за социалните услуги на територията на Община Кюстендил. Екипът на центъра ще посети с. Слокощица, с. Коняво, с. Граница, с. Ябълково, с. Лозно и с. Жиленци.