ИНТЕГРИРАНИ МЕРКИ ЗА РОМИТЕ В БЛАГОЕВГРАД ПО ПРОЕКТ, ФИНАНСИРАН ОТ ФМ НА ЕИП

Стартира изпълнението на проект „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“  на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021.

„Настоящият проект е важна крачка и плод на усилията на общината за интегриране на ромите“. Така заместник-кметът на Благоевград по икономика, финанси и европейски проекти г-жа Мария Петрова откри началната пресконференция, по време на която бяха представени заложените цели, планираните дейности и очакваните резултати от тяхното изпълнение. Основната цел на проекта е създаване на устойчиви механизми за подобряване състоянието и възможностите на хората, живеещи в ромските общности в Благоевград, чрез прилагане на интегрирани мерки, включващи подобряване на достъпа до социални услуги, образование, заетост, здравеопазване и недискриминация  на ромите.

Общата стойност на проект „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград“ е 967 650 евро, от които 822 502,50 евро са осигурени от ФМ на ЕИП и 145 147,50 евро национално съфинансиране. Продължителността на проекта е 24 месеца, като планираните за изпълнение дейности включват създаване и изграждане на координационен механизъм за сътрудничество между целевата общност, местната власт, представители на различни институции, здравни заведения, НПО и други. Заложено е закупуване на подвижен медицински кабинет и осигуряване на медицински екип от лекар, медицинска сестра и шофьор. За обслужване на ромския квартал ще бъдат закупени автовишка, специализиран сметосъбиращ автомобил и нови съдове за отпадъци.

По проекта ще бъдат назначени и общо петима медиатори – двама здравни, двама образователни и един трудов. Предвидени са обучения по български език, дигитална грамотност, професионални и ключови компетентности и мотивационни обучения, включително и закупуване на учебници и помагала и организиране на еднодневни лагери. Ще бъде организиран и месец на правата на човека и дни на ромската гордост и култура. Освен това са предвидени и обмяна на опит и споделяне на добри практики с организация от страната-донор.

Основна дейност от проекта е и изграждане на общностен център за осигуряване на подкрепа на хора от рискови групи. В центъра на пълен работен ден ще бъдат назначени социален работник и психолог. Ще стартира и процедура за разработване на план за регулация на квартала.

В резултат на извършените дейности се очаква над 500 представители на ромския етнос  да получат интегрирани услуги за социално приобщаване.

Партньори по проекта са Община Благоевград, фондация „Тръст за социална алтернатива“, сдружение „Л.И.Д.Е.Р. – Личностни идеи и действия за ефективни решения“ и „Pirin Holding“ AS, Кралство Норвегия.

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28; 0893/405768, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com