НОВА КОМПОСТИРАЩА ИНСТАЛАЦИЯ ЗА ОБЩИНИТЕ ВРАЦА И МЕЗДРА

  На 29.09.2022 г. ОИЦ – Враца взе участие в официална церемония по откриване на компостираща инсталация, която е част от проект: „Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци – регион Враца“, с договор            № BG16M1OP002-2.005-0020 финансиран  по Оперативна програма „Околна среда" 2014-2020 г.". Общата стойност на проекта е 5 783 872,87 лева, от които европейско финансиране в размер на 3 704 673,12 лева, национално съфинансиране в размер на 653 765,81 лева и съфинансиране от общините Враца и Мездра - 1 425 433,94 лева.

   Целта на тази инсталация е  да допринесе за намаляване на количеството депонирани битови отпадъци в Регионално депо за неопасни отпадъци в гр. Враца чрез осигуряване на допълнителен капацитет за разделно събиране и компостиране на зелени и/или биоразградими отпадъци.

   Изградени и въведени в експлоатация са следните съоръжения:

- компостираща инсталация с капацитет до 8 000 т/год.

- въвеждане система за разделно събиране на зелени отпадъци, в това число контейнери с вместимост 1,1 куб.м (574 бр.) и 4 бр. сметоизвозващи машини.

  С новата компостираща инсталация ще се удължи експлоатационния срок на депото за битови отпадъци, чрез значително намаляване на годишните количества депонирани отпадъци.

  Част от дейностите по проекта са доставка на мобилно оборудване за инсталация за компостиране и доставка на оборудване, съоръжения и техника за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци от населението:

  • челен товарач - 1 бр.
  • сито (рафиниране на компост)- 1бр.
  • шредер - 1 бр.
  • контейнери тип бобър (1,1 м3) – 574 бр., разпределени както следва: - Община Враца: контейнери за зелени отпадъци (1,1 м3) - 348 бр. и контейнери за биоразградими отпадъци (1,1 м3) - 96 бр. (общо - 444 бр.) - Община Мездра: контейнери за зелени отпадъци (1,1 м3) -98 бр. и контейнери за биоразградими отпадъци (1,1 м3) - 32 бр. (общо - 130 бр.)
  • открит камион за биоразградими отпадъци (16 м3) – 2 бр. (един за Враца и един за Мездра)
  • открит камион за зелени отпадъци (16 м3) – 2 бр. (един за Враца и един за Мездра)

  В официалната церемония по откриването на инсталацията участваха: Кметът на Община Враца Калин Каменов, който заяви че реализираният проект е голяма крачка към намаляване на отпадъците. „Тази инсталация е една екологична мечта. Досега беше трудно, заради изпълнението на строително-ремонтните дейности. Но най-голямото предизвикателство предстои, тъй като трябва да стимулираме нашите съграждани да изхвърлят разделно. Изграденото съоръжение не само ще намали количеството на депонирания отпадък, но и ще го превърне в полезен продукт. Вярвам, че с общи усилия на двете общини – Враца и Мездра съвсем скоро ще бъдем пример за подражание“; Кметът на Община Мездра Иван Аспарухов, представители на държавни и местни институции, фирми изпълнители по проекта, екипът на проекта, медии и заинтересовани лица.

 

  Областен информационен център - Враца е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.