Община Рила представи резултати по проект за консервация, експониране и осигуряване на достъпност до антична и средновековна църква

На 28.09.2022г., в заседателната зала на Общинска администрация – гр. Рила, се проведе пресконференция по проект № BG16RFOP001-6.002-0012-C02 „Консервация, експониране и осигуряване на достъпност  до антична и средновековна църква „Свети Архангел Михаил“– град Рила“, на която присъстваха и  представители на ОИЦ – Кюстендил. Проектът е одобрен за финансиране по Приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“ на Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020 г.“ и е на стойност 1 480 047.66 лв., от които 1 258 040.50 лв. финансиране от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие и 222 007.16 лв. национално финансиране.

Основната цел на проекта е превръщането на антична и средновековна църква „Свети Архангел Михаил“ – гр. Рила в конкурентноспособна, културна туристическа атракция, част от туристическия продукт на територията на общината, привличаща значителен брой посетители и подобряваща качеството на туристическо преживяване в дестинация Рила.

На пресконференцията, на която присъстваха много гости, заинтересовани лица и журналисти, г-н Георги Кабзималски – Кмет на Община Рила и г-жа Виолина Станкова – Ръководител на проекта, запознаха присъстващите с постигнатите резултати до момента, от изпълнението на дейностите по консервация, реставрация и експониране на църквата „Свети Архангел Михаил“ и заложените цели за превръщането й в конкурентноспособна, културна туристическа атракция, част от туристическия продукт на територията на общината, привличаща значителен брой посетители.

След пресконференцията присъстващите имаха възможност да посетят църквата „Свети Архангел Михаил“. Пред гости, заинтересовани лица и представители на различни институции, г-н Лазар Чавков – Зам.- кмет на Община Рила и  г-жа Виолина Станкова – Ръководител на проекта, запознаха присъстващите с постигнатите резултати по Дейност 1 „Изпълнение на дейности за консервация, реставрация, експониране и осигуряване на достъпност до антична и средновековна църква "Свети Архангел Михаил" в гр. Рила“ от проекта.

Църквата "Свети Архангел Михаил" в гр. Рила е паметник на средновековната архитектура и стенна живопис в България. Църквата е строена към края на ХІ или в началото на ХІІ в. Намира се непосредствено до гробищния парк в гр. Рила. Църквата е  паметник на културата от национално значение.