Информационно – обучителен семинар с демонстрация по проект, финансиран по програма Хоризнот 2020, се проведе в гр. Кюстендил

На 27 септември 2022г., в град Кюстендил, се състоя информационно - обучителен семинар с  демонстрация на тема „Основни резултати по проект НЕФЕРТИТИ и демонстрация на добри практики за растителна защита и торене при отглеждането на ябълки“, на който присъстваха и представители на ОИЦ – Кюстендил. Събитието е заключително събитие, част от проект  „Свързани в мрежи европейски ферми за стимулиране на взаимното обогатяване на знанията и използването на иновации чрез демонстрации” (NEFERTITI), финансиран по Програма Хоризонт 2020.

Проект NEFERTITI е уникален проект за създаване на мрежи с бюджет 7 млн. евро, включващ 32 партньори и координиран от Института по земеделски технологии (Association de Coordination Technique Agricole (ACTA)) - Франция. Партньор от българска страна е Национална служба за съвети в земеделието.

Основната цел на проекта е да създаде тясно свързана мрежа от демонстрационни и пилотни ферми, имащи за цел подобряване на обмена на знания и взаимното обучение между участниците в демонстрационните събития, както и ефективно внедряване на иновации в селскостопанския сектор чрез взаимни демонстрации на техники организирани по теми. По проекта са създадени 10 интерактивни тематични мрежи, които обединяват 45 регионални хъба (центрове) включващи земеделски стопани и институции свързани със земеделието в 17 държави, в т.ч:

  • Хъб България на мрежа № 7 – група за взаимно споделяне на иновации, технологии и най-добри практики за хранене на растенията, с цел повишаване на ефективността на използването на хранителни вещества и опазване на околната среда.
  • Хъб България на мрежа № 9 – група за взаимно споделяне на иновации, технологии и добри практики за намаляване употребата на пестициди и постигане на конкурентноспособно и щадящо околната среда земеделско производство.

И двата хъба са изградени на национално ниво. В тях участват фермери, съветници, изследователи, научни работници, сдружения на земеделски производители, неправителствени организации и лица участващи във формирането на политиките в тази област. В рамките на двата хъба се наблюдават експерименти в изследователските институти и демонстрационни ферми относно торенето на плодовете и зеленчуците и резултати от иновативни технологии и решения за редуциране употребата на пестициди. Организират се и демонстрационни събития, на които се канят фермери, съветници, изследователи и научни работници за видят резултатите. Не само се демонстрират нови практики, но и се провеждат теоретични лекции, чрез които да се получи по-добро разбиране на основните принципи на усвояване на хранителните вещества. Всички тези събития дават възможност на земеделските производители и другите участници да споделят знания и опит.

Повече информация за проекта: https://nefertiti-h2020.eu/