Община Павликени стартира проект за устойчиво управление на битовите отпадъци

Въвеждане на мерки за предотвратяване образуването на биоразградими битови отпадъци предвижда проектът „Въвеждане на демонстрационни мерки за предотвратяване образуването и устойчивото управление на битов отпадъци в община Павликени“. Проектът е на обща стойност 374 911 лв., като финансирането е осигурено по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020. Планираните дейности и ползите от проекта бяха представени по време на встъпителната конференция с участието на кмета на Община Павликени инж. Емануил Манолов.

Проектът предвижда още въвеждане на мерки за подготовка за повторна употреба на отпадъци, отпадъчни материали, включително хартия и картон, метал, пластмаса и стъкло от домакинствата в общината. Друга цел заложена в проекта е да се демонстрират добри практики от успешно изпълнени проекти в други общини, които ще допринесат за формиране на общество с нулеви отпадъци и прехода към кръгова икономика в България.

В рамките на проекта ще бъдат инициирани пилотни дейности по обществено компостиране в градовете Павликени и Бяла черква. Определени са 4 места за поставяне на обществени компостери. Чрез тях ще бъде предотвратен зеленият отпадък, генериран при поддръжката на паркове и други градски зелени площи. Общо 85 домакинства от населените места ще получат по един компостер с комплект оборудване за неговото ползване. В три училища ще се въведат пилотни дейности по компостиране с образователна цел. Във всяко от тях ще бъде поставен компостер с обем 1600 литра, в комплект с нужните инструменти и уреди. Всички ученици, учители и непедагогически персонал ще преминат общо обучение за придобиване на знания и умения за компостирането. Те ще се запознаят с това какво е устройството на един компостер, какво е предназначението му и как биоразградимият отпадък се превръща в ценен материал – компост.

Общинско помещение ще бъде преустроено и оборудвано като мултифункционално ателие, което ще е подходящо за провеждане на работилници, базари за обмен на стоки и други мероприятия за насърчаване на повторната употреба на продукти и техните компоненти. Зеленото ателие ще бъде оборудвано с мебели, инструменти и необходимата техника. В него е предвидено да се проведат осем творчески работилници, по време на които ще бъдат представени различни занаяти и ще се усвоят нови знания и умения от участниците. Сред темите на работилниците са шивашко ателие за оползотворяване на вещи от текстил и текстилни отпадъци; ателие „Градина“ за обработка на вещи и отпадъци от бита и превръщането им в предмети за ползване в градината.

С поредица инициативи Община Павликени също ще допринесе за предотвратяване образуването на отпадъци. Ще се инициира изготвянето и приемането на общински правила за ограничаване на отпадъците в общината. Жителите ще бъдат насърчавани да използват електронните услуги, предоставяни от общинска администрация, за да се намали използването на хартия. Три неработещи градски чешми за питейна вода ще бъдат възстановени, за да се ограничи използването на бутилирана вода в пластмасови бутилки за еднократна употреба.