РУСЕ ИЗПРАЩА РИМСКАТА ЛУСОРИЯ С МУЗИКАТА НА СВОЯ БИГ БЕНД

В неделя, 9 октомври 2022 г., около 17:30 часа на русенското пристанище акостира римската лусория „Danuvina Alacris” („Живият Дунав“). Международният екипaж, състоящ се от гребци от 7 дунавски държави, бе посрещнат от зам.-кметът Златомира Стефанова и други представители на Община Русе. По време на престоя им в града на гребците беше предложена пешеходна разходка до местните забележителности с екскурзовод. Във вторник корабът ще отплува за следващата си дестинация – Тутракан около 9 часа сутринта. Той ще бъде изпратен с музиката на Биг Бенд „Русе“.  

      Лусорията е реплика на оригинален римски кораб и е пресъздадена въз основа на автентични останки от римски плавателен съд, намерени край немския град Майнц. Дължината й е 18 метра и е реконструирана по максимално близки до традиционните за римляните методи и техники през последните 2 години от екип от професионалисти и доброволци, ръководен от Университета „Фридрих-Александър“ в Ерланген-Нюрнберг (Германия

      Римският кораб е създаден по проект „Валоризиране на културното наследство и насърчаване на устойчив туризъм чрез оживяване на общото наследство на Дунавския лимес, като основа за културен маршрут“ („Жив Дунавски лимес“), № DTP3-1-359-2.2, финансиран по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г.  В него са включени 19 партньори, университети, публични и частни организации, от 10 дунавски държави. От българска страна партньори са Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ (АДО) и Националният туристически клъстер (НТК) „Българският пътеводител“.

      По същия проект се осъществява и 3-месечният круиз по река Дунав, част от който е и събитието в Русе. Пътешествието на лусорията започва през юли 2022 г. в гр. Инголщадт (Германия) и ще завърши в края на октомври в Румъния. Проектът съчетава римската история по бреговете на Дунав със самия Дунав, който е бил основен свързващ път през цялата Римска античност; сближава и римското минало с 21-ви век и го прави осезаемо – с реконструкция на късноримски дунавски патрулен кораб, чието плаване по Дунав свързва всички партньори, популяризира Дунавския лимес и подкрепя устойчивия културно-исторически туризъм.

      Проектът “Жив Дунавски Лимес” е с общ бюджет 3,2 млн. евро. В него са включени 19 партньори, университети, публични и частни организации, от 10 дунавски държави. От българска страна партньори са Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ (АДО) и Националният туристически клъстер (НТК) „Българският пътеводител“. Освен това има 27 асоциирани стратегически партньори с капацитет и компетенции в областта на археологията, древната история, архитектурата, виртуалната реалност, музейното дело, туризма, опазването на културното наследство и живата история.За актуална информация относно плаването на римската лусория в България следете Фейсбук страницата на Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ (https://www.facebook.com/adodunav) и Фейсбук събитието „Римската лусория „Danuvina Alacris” в България (https://www.facebook.com/events/426396172795258).