ОИЦ – Ловеч с участие в Световен ден на ходенето

На 8 октомври 2022 година от 10.00 до 14.00 часа на алея „Баш Бунар“ в Ловеч се проведе спортно събитие, посветено на Световния ден на ходенето, в което участие като съорганизатор, взе и екипът на ОИЦ – Ловеч. Проявата беше организирана от Община Ловеч, Регионална здравна инспекция – Ловеч, Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ – Ловеч, Български червен кръст – Ловеч и Областен информационен център – Ловеч. В съботния ден през  алеята  преминаха над 300  младежи и девойки по маршрута, който започваше от началото на алеята, до местността Трай Дянко и обратно до детската площадка. На всички участници се раздаваха талони в началото на алеята и всеки проходил определения маршрут имаше възможност да участва в томбола с много награди, осигурени от Община Ловеч, Областен информационен център – Ловеч и други спонсори. Водещ на събитието бе журналистът Никола Колев.

Областен информационен център – Ловеч се включи в мероприятието, предоставяйки награден фонд за томболата – брандирани рекламно–информационни материали, популяризиращи дейността на Центъра (падове, химикалки, мешки), както шапки и тениски по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. На всички, проявили интерес към дейността на ОИЦ – Ловеч, се предостави информация за актуални възможности по Програми, съфинансирани от ЕФСУ и програмите за енергийна ефективност по НПВУ, като бяха поканени да посетят офиса на Центъра в Бароковата къща за допълнителна информация.

Националната проява „Световен ден на ходенето“ тази година обхвана, освен Ловеч, още 14 общини: Добрич, Варна, Велинград, Асеновград, Бургас, Плевен, Казанлък, Кюстендил, Враца, Габрово,  Разград, Русе, Благоевград, София – СО, Панчарево, с. Лозен. В световен мащаб проявата е част от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА.

Спортното събитие цели да се популяризират системните занимания и особено ходенето, като физическа активност и неговата роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус.

Тази година за 30-ти пореден път Българската федерация спорт за всички /БФСВ/ организира проявата, с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта. Денят е под патронажа на министъра на младежта и спорта Весела Лечева. Световният ден на ходенето е проява от Държавния спортен календар на федерацията за 2022 г., по „Програма за развитие на спорта за всички“ на ММС и е в изпълнение на  Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР’2021 - 2024”.

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕФСУ в Р България.

За допълнителна информация:

Име на служител: Мариана Бандрова

Длъжност: Експерт „ИОУ“

Тел.: 068 604 297; e-mail: oic.lovetch@gmail.com