ОИЦ-РУСЕ ГОВОРИ ПРЕД СТУДЕНТИ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД 2021 – 2027

Областният информационен център – Русе запозна вчера четвъртокурсници и третокурсници  на Русенския университет от факултет „Бизнес и мениджмънт  с основните цели и приоритети на новия програмен период 2021 – 2027 г. Какво представлява „Зелената сделка“, какви цели си поставя Европа чрез този стратегически документ и какви мерки ще осъществят трансформацията в социално-икономическия живот на страните-членки, така че до 2030 г. вредните емисии да се намалят с 55%, а до 2050-а да се постигнат нулеви емисии, информира експертът Габриела Стефанова. Споразумението за партньорство бе другата тема, на която се спря, като подчерта пред  студентите, че след одобрението на ЕК този национален стратегически документ става основополагащ за приоритетите на България при изпълнението на Кохезионната политика на ЕС, Общата политика в областта на рибарството, оперативните програми и управлението на европейските средства. Основен фокус на презентацията бяха целите на политиките през периода 2021 – 2027 г. и чрез кои програми и фондове те ще се осъществяват. Стефанова обърна внимание, че „зелените“ политики през този програмен период ще се прилагат във всички сфери и програми.  

За 10-те оперативни програми и мерките, които те ще подкрепят, пред аудиторията говори Диана Аврамова, управител на ОИЦ-Русе. Тя насочи вниманието на студентите към Програмата за развитие на регионите и към новия интегриран подход, чрез който инвестициите ще се осъществяват за развитие на регионите и за намаляване на дисбалансите между тях и столицата. Обясни съдържанието на термините „Интегрирано градско развитие“, „Интегрирано териториално развитие“. Аврамова запозна студентите с Фонда за справедлив енергиен преход, чиито средства ще се насочат към онези територии в страната, които ще бъдат най-засегнати от закриване на въглищните мини и използване на алтернативни ресурси за производство на електричество. Стратегическият план на България за развитие на земеделието и селските райони през 2023 – 2027 г. и Националният план за възстановяване  и устойчивост бяха другите акценти.

Аврамова запозна студентите с дейността на ОИЦ и официалните платформи, откъдето могат да получат информация по споменатите теми.

В срещата се включи и Русенската търговско-промишлена камара с презентация за дейността и проектите си. Нейният директор Милен Добрев покани студентите да стажуват при тях, което ще им позволи да се учат на практика.