Община Горна Оряховица работи по проект в областта на правосъдието за деца

Община Горна Оряховица работи по проект „Засилване ролята на институциите на местно ниво в областта на правосъдието за деца“. Проектът е на стойност 198 293 лв., предоставени изцяло безвъзмездно по програма „Правосъдие“ чрез Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. Срокът за изпълнение на дейностите е 13 месеца, считано от август 2022 г.

Целта на проекта е да подкрепи развитието и въвеждането на ефективните интегрирани подходи, насочени към подобряване на статута и възможностите на децата в контакт със закона. Разработката е в съответствие със стандартите на Съвета на Европа и препоръките на неговите органи за мониторинг и определяне на стандарти в областта на правата на човека и върховенството на закона, както и с юриспруденцията на Европейския съд по правата на човека.

На 11 октомври се проведе първа работна среща на екипа на проекта с ръководител Анелия Димитрова, с представители на отдел „Закрила на детето“ при Дирекция „Социално подпомагане“, Детска педагогическа стая и Сдружение „Алфа клуб“, което е партньор по проекта. По време на срещата бе дискутирана необходимостта от засилване ролята на институциите на местно ниво в областта на правосъдието за деца. Основен акцент по време на разговора бяха пречките, които институциите най-често срещат при осигуряване на закрила на деца в риск.

Основната ни идея е децата да не стигат до тези институции, затова и в работата си ще наблегнем на превенцията. Ще се работи и с педагогическите съветници в училищата, както и с представители на ромски неформални организации, заяви Анелия Димитрова.

Целта на проект „Засилване ролята на институциите на местно ниво в областта на правосъдието за деца“, е колкото може повече деца да бъдат предпазени от проблеми със закона. В тази връзка ще бъдат разработени и внедрени специализирани услуги за подкрепа и осигуряване на среда за закрила на деца в риск, ще се повиши капацитетът на местните власти –специалисти от общинската администрация и представители на партньорите в областта на правосъдието за деца. Работата по проекта ще е основно на терен и ще обхване цялата територия на община Горна Оряховица.

Реализацията на проекта ще допринесе за увеличаване на достъпа и качеството на предоставяните специализираните услуги, със специален фокус върху деца от ромската общност. Ще се насърчава и активното участие и сътрудничество между местните институции и всички заинтересовани страни.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt