Проведе се откриващо събитие по проект „Образование и грижи в ранна детска възраст в Община Кюстендил“

На 13 октомври, 11:00 часа, в Заседателната зала на Община Кюстендил се проведе встъпителна пресконференция по проект № BGLD-2.003-0004 „Образование и грижи в ранна детска възраст в Община Кюстендил“, финансиран с Договор № BGLD-2.003-0004-C01 по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021г.

На откриващото събитие бяха поканени журналисти, общински служители, лица, свързани с дейността на хъбовете, които ще се създадат по проекта,  включително представители на общността, широката общественост и представители на Областен информационен център - Кюстендил.

Събитието бе открито от г-жа Радмила Рангелова – Заместник-кмет „Социални услуги, програми и проекти“.

Основната цел на проекта е предоставяне на подкрепа на деца от уязвими групи, включително от ромски общности в ранна детска възраст и техните семейства за подобряване на достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система, като се цели да се ограничи и предаването на бедността между поколенията. Комплексните интегрирани мерки ще са насочени към подобряване на достъпа до образование, опазване на здравето и развитие на социални умения за деца на възраст 0 – 6 г. от Община Кюстендил, които не посещават/нямат достъп до детска градина или ясла, или живеят в изолирани селски и градски, предимно бедни райони с концентрация на проблеми, създаващи риск от бедност, социално изключване и маргинализация.

Специфичните цели на проектното предложение са:

  • Създаване на комплекс от услуги (хъб), предоставящи функционално свързани услуги за образование и грижи в ранна възраст за децата от целевите групи и техните родители, в това число:

- предоставяне на подкрепа за деца в ранна детска възраст и подкрепа за достъп до образование;

- подобряване на достъпа до социални и здравни услуги за деца от уязвими групи;

- подпомагане на прехода от семейна към формална образователна среда.

  • Ангажиране и активиране на семействата и общността за осигуряване на качествено образование и грижи в ранна детска възраст чрез множество последователни интервенции; формиране на родителски умения, здравна грижа, социалните и житейските умения, както и развитието и образованието на децата.

Проектът е на стойност 977 178,92 лв., от които 830 602, 08 лв. финансирани от ФМ на ЕИП и 146 576, 84 лв. национално финансиране.          

Бенефициент по проекта е Община Кюстендил в партньорство със Сдружение "Център за регионално развитие РОМА". Продължителност на проект: 18.04.2022 г. -  30.04.2024 г. (25 месеца).