Община Велико Търново ще развива устойчив туризъм по Програма Interreg Euro Med 2021-2027 г.

Община Велико Търново е поканена за партньор в проект, който цели обединяване на действия относно създаване на устойчив туризъм на територията на две български общини в партньорство с организации от още 4 европейски държави. Проектното предложение е с название „RESUS: развитие на мрежа за внедряване на иновативни методи, трансфер на обучения към фирми, училища и медицински центрове за развитие на реализиране на пилотен проект за тест на дестинация за устойчив туризъм, сертифициране на дестинация на марката „Biosphere: зелен туризъм, археологически и културен туризъм“.

Финансирането на проекта, в размер на 3 млн. евро за всички партньори, е осигурено по Програма INTERREG EURO MED 2021-2027. Средствата са от Фонда за опазване на околната среда и подпомагане на туризма на програмата, който е с проектобюджет от 230 млн. евро.

Освен община Велико Търново, от българска страна в проекта участва и община Приморско. Останалите партньори са Асоциация „Terre et humanisme“ от Франция, развиваща дейност в областта на агротуризма и защита на уязвими територии, Асоциация на културата и къщата на иновациите от гр. Матера, Италия, Института по туризъм от Испания и Университета по туризъм и архитектура в гр. Скопие, Северна Македония.

Партньорското проектно предложение по програма Interreg Euro Med 2021-2027 има за цел да се изработят и въведат инструменти и иновации, фокусирани върху запазване на природните зони и подкрепа чрез образователни иновативни дейности за опазване на околната среда и подпомагането на туризма.

За Община В. Търново очакваното финансиране е в размер на 273 126 евро. Тъй като за бюджетните организации безвъзмездната финансова помощ от програмата е до 80 % от общите допустими разходи, Община В. Търново ще осигури собствен финансов ресурс в размер на 20 % от определения бюджет, но не повече от 54 625 евро. Съгласно насоките за кандидатстване, като подкрепящ документ при кандидатстването се прилага и решение на Великотърновския общински съвет, което бе гласувано на последното му заседание.

Проектът е със срок на изпълнение 3 г., като се предвижда експертно да бъде подпомаган от кооперация CVETOSCOP – Париж, Франция. Организацията отговаря за разработването на проекта и неговото подаване, което е планирано да стане не по-късно от 27 октомври 2022 г.