Община Полски Тръмбеш приключи трансграничен партньорски проект за защита при бедствия

Община Полски Тръмбеш е партньор по приключилия проект Е-МС CODE ROBG-137 „Управление на риска и защита от наводнения в трансграничните региони Кълъраш и Полски Тръмбеш“, финансиран по програма „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020“.

Във връзка с изпълнението на проекта бяха проведени окончателни работна и финална срещи. В края на септември осемчленна делегация от Полски Тръмбеш посети Инспектората за извънредни ситуации в румънския град Кълъраш. Домакините от Кълъраш демонстрираха на представителите от Полски Тръмбеш закупените три автомобила за спешна интервенция, мобилна водопомпена система с капацитет 30 000 l/min, транспортно превозно средство за невзривени бомби и автокран 60 т оборудван със спасителна техника – необходим за спешни интервенции при аварии по комуникационни трасета. Също така бяха показани закупените по проекта материали и оборудване, необходими за извършване на интервенции на специализирания персонал в ISU Кълъраш с цел ограничаване на въздействието на COVID-19 и за поддържане на здравето на населението.

По проекта в община Полски Тръмбеш са извършени ремонтно-възстановителни работи за подобряване на проводимостта на речното легло на река Елийска. Стойността на проекта е 1 124 302 лева, а дължината на речното легло на реката в участъка е с дължина 1240 метра. По проекта е извършено почистване на участъка от храсти и малки дървета, надграждане и реконструкция на съществуващите диги и укрепване на бреговете с габиони. Извършена е и доставка на система за ранно предупреждение и управление на водите и риска от наводнения на територията на община Полски Тръмбеш.

Резултатите от реализираният трансграничния проект ще допринесат за по-добра защита на населението в Полски Тръмбеш и Кълъраш при извънредни ситуации както чрез профилактични, така и чрез интервенционни действия. Щетите причинени в резултат от кризисни ситуации, аварии и бедствия ще бъдат намалени и освен това някои от тях могат да бъдат предвидени и предотвратени.

Населението, което ще се възползва от дейностите по управление на риска, включени в проекта, е около 300 000 жители, както и местната икономика от двете страни на река Дунав.

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt