В ПЛЕВЕН СЕ ПРОВЕДЕ РЕГИОНАЛНО СЪБИТИЕ ПО ПРОЕКТ "ЗНАНИЯ ЗА НАТУРА 2000"

Експертите от Областния информационен център в Плевен посетиха първото регионално събитие по проект „Знания за Натура 2000”, което се проведе на 19 октомври 2022 г. Дейностите за подкрепа на по-доброто разбиране на подхода за управление на Натура 2000 в България се изпълняват от Дирекция „Национална служба за защита на природата” в Министерството на околната среда и водите и се финансират от ЕС чрез Оперативна програма „Околна среда” 2014 – 2020.

Зорница Йоткова, Директор на РИОСВ – Плевен приветства участниците в срещата и изрази оптимизъм, че местната общност ще прояви необходимата ангажираност и ще даде своя принос за ефективното управление на Мрежата на регионално ниво.

Светлана Папукчиева, водеща и лектор на събитието, разясни нуждите, довели до необходимостта от реализирането на проекта, сподели опит от други държави в ЕС, представи същността на Националната приоритетна рамка за действие.

В срещата участваха представители на общините в Плевен, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Пордим и Червен бряг, на Природен парк „Персина“, на ИА по рибарство и аквакултури, Регионалния исторически музей, на ДФЗ, на Националната служба за съвети в земеделието, на „Напоителни системи“ и на Ловно-рибарския съюз.

Регионалните събития по проекта са подготовка на местните организации, които след приемане на промените в Закона за биологичното разнообразие ще станат част от Комитетите на заинтересованите страни към съответните регионални инспекции по околната среда и водите като орган за управление на Мрежата.