ПЛАЩАШ, КОЛКОТО ИЗХВЪРЛЯШ - ОСНОВЕН ПРИНЦИП НА ИНОВАТИВНИЯ ПРОЕКТ НА ОБЩИНА ПОМОРИЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ

Община Поморие разработи нов проект, въвеждащ цялостен и иновативен подход в управлението на отпадъците. Идейното предложение „Холистичен подход в управлението на отпадъците при прехода към кръгова икономика“ получи подкрепата на Министерство на околната среда и водите /МОСВ/, Асоциация на еколозите от общините в България /АСЕКОБ/ и Национално сдружение на общините в Република България /НСОРБ/.

Проектното предложение е подадено в срок и очаква одобрение за финансиране по Програма LIFE на ЕК, процедура LIFE-2022-SAP-ENV-GOV – Environmental Governance.

Основната идея е да се въведе система за заплащане на услугата за битови отпадъци, за домакинствата и за бизнеса, на база на количеството изхвърляни отпадъци или „плащаш, колкото изхвърляш“. За целта ще се използват най-съвременни IT технологии, като се ползва опита на община Парма – Италия.

За успешната реализация, Община Поморие ще работи съвместно с четири партньори, три от които от България и един от Италия. Проектът ще се конкурира с проекти от всички страни членки на ЕС.

С внедряване на кръгови системи за управление на битовите отпадъци  в община Поморие се цели да се намали количеството на депонираните  отпадъци и да се увеличи количеството на разделно събраните за рециклиране.

Към момента такса „Смет“ се пресмята на база данъчната оценка на обитавания имот. За община Поморие се отчитат само 8% рециклирани битови отпадъци, като се има предвид, че 39% от генерираните отпадъци са рециклируеми и ценна вторична суровина – пластмаси, хартия, стъкло, метали и др.

Програмата за управление на отпадъци на общината до 2028 г. предвижда хранителните отпадъци да се събират разделно и да се извозват за преработване в анаеробната инсталация за биоотпадъци, която се изгражда в момента за общините от Регионалното сдружение за управление на отпадъците и ще влезе в експлоатация през 2023 г. Също така, съгласно плана се предвижда със собствени средства Общината да изгради компостираща инсталация за зелените отпадъци от паркове и градини.

Интегрираната ITC платформа за управление на отпадъците включва отчитане честотата на вдигане и вида на всеки зачислен в платформата контейнер/кофа, оборудвани с RFID таг/етикет, предаване в реално време на GPS позиция на сметосъбиращия камион и др.

Аналитичните услуги ще дават възможност да се изготвят обобщени статистики за честотата на събиранията и съответния обем на всеки контейнер, както и да се изчислява такса битови отпадъци за всеки генератор отделно.

Ще бъде разработено и мобилно приложение, чрез което гражданите да подават информация за потребителски адрес за предоставяне на общи или други контейнери. То ще съдържа и информация за дни и часове на събиране за всеки вид отпадък, дати за почистване на улиците и др.

В резултат от внедряването на платформата ще се постигне подобрено планиране на извозването на отпадъците, оптимизиране на маршрутите, намаляване на разходите, както и по-чиста околна среда – вследствие на елиминиране на препълнени улични контейнери и разпилени отпадъци около тях.

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас