ОИЦ – ПЕРНИК СТАРТИРА ЕЖЕГОДНАТА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ОТНОСНО АКТУАЛНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ СЪС СРЕДСТВА ОТ ЕСИФ

Екипът на Областния информационен център – Перник прадстави актуалните възможности за финансиране на проекти със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове. С информационната среща в областния град, започна цикълът от информационни събития, които ще бъдат проведени на територията на всички общински центрове в Пернишка област.

Третият за България програмен период 2021 – 2027 г. стартира с процедури инвестиращи в хората, чрез  развитие на уменията, модернизация и качество на образованието, административен капацитет, социално включване, равни възможности, насърчаване на заетостта, както и директно подпомагане с храни и друга материална подкрепа за най-нуждаещите се. Тези приоритети ще бъдат постигнати чрез изпълнение на проекти по програмите, съфинансирани от Европейския социален фонд+  „ Развитие на човешките ресурси“, „Образование“ и „Храни и основно материално подпомагане“, с общ бюджет, възлизащ общо на 3,1 млрд. евро.

За общините, които са извън класифицираните градски агломерации, са предвидени инвестиции в подобряване на инфраструктурата в направления като води, енергийна ефективност, улици и др. Проектите, финансирани чрез Програма за развитие на селските райони, трябва да бъдат подадени до 25 ноември 2022 г., чрез платформата ИСУН 2020. Важно условие пред кандидатите е да не са получили предходно финансиране за конкретните дейности.

Една от атрактивните процедури по Програма за развитие на селските райони 6.4.1 „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“ е с прием на регионално ниво, чрез Местната инициативна група, функционираща на територията на общините Земен и Радомир. Същата процедура, но този път на национално ниво, е във фаза на обществено обсъждане и предстоящо отваряне.

 

Областният информационен център - Перник като част от Мрежата от информационни центрове е създаден по Проект на Община Перник „Функциониране на Областен информационен център - Перник през периода 2022-2023 г.“ № BG05SFOP001-4.007-0018-C01, финансиран от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.