РЕКУЛТИВИРАНО ДЕПО ЗА НЕОПАСНИ ОТПАДЪЦИ ОТКРИХА В БЛАГОЕВГРАД

Със заключителна пресконференция и с последвала официална церемония в Благоевград приключи изпълнението на проект „Рекултивация на общинското депо за неопасни отпадъци на територията на Община Благоевград“. Проектът беше финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 г. и в резултат на изпълнението му е извършена техническа рекултивация на една от клетките на общинското депо. Бенефициент по проекта е Община Благоевград.

Техническа рекултивация е извършена в Клетка 3 на общинското депо на Благоевград, където от години са депонирани стари битови отпадъци и предепонирани иззетите от клетка 1 и 2 битови отпадъци. Обработени са  откосите, бермите и билната част на клетката с обща площ 21,8 дка, коментира по време на пресконференцията ръководителят на проекта Мария Грозданова.

Общата стойност на проект „Рекултивация на общинското депо за неопасни отпадъци на територията на Община Благоевград“ е 1 545 384,10 лева, от които 1 313 576,49 лева и 231 807,61 лева от държавния бюджет. Постигната е основната цел на проекта, отчетоха от екипа по изпълнението му. Осъществяването ѝ допринася за изпълнение задълженията на България по процедурата по нарушение на правото на Европейския съюз във връзка с неизпълнени задължения от страна на България относно депонирането на отпадъци.

Техническата рекултивация дава план за закриване на Клетка 3, включващ технически решения на дейностите за повърхностно запечатване на депото, чрез изграждане на газов дренаж и горен изолиращ екран, включително рекултивиращ пласт. Газовият дренаж осигурява провеждането на газовите емисии, отделяни от отпадъците. По време на пресконференцията стана ясно, че след техническата рекултивация предстои да бъде извършена и биологична такава.

По време на официалната церемония по откриване на Клетка 3 беше извършен водосвет за здраве, а на събитието присъстваха зам.-кметът на Община Благоевград г-жа Мария Петрова, екипът по проекта, представители на фирмите – изпълнители и много гости.  

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com