Над 270 нуждаещи се от община Ловеч ще получават патронажна грижа една година

На 02.12.2022 г. от 11.00 часа в Прес клуба на БТА Ловеч се проведе заключителна пресконференция по проект "Патронажна грижа + в община Ловеч" по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, в която участие взе и екипът на Областен информационен център - Ловеч.

Проектът се изпълнява на територията на гр. Ловеч и 34 населени места в община Ловеч с продължителност 18 месеца от 03.06.2021 г. до 04.12.2022 г. 

Общият бюджет на проекта е на стойност 1 325 230,18  лева, 100% европейско финансиране.

Проектът се изпълнява в две направления: По Направление 1 – „Патронажна грижа“, е  предоставена помощ за хора с увреждания и възрастни хора в невъзможност за самообслужване, в тяхната домашна среда. До момента патронажната грижа е предоставена на  211 лица и включва медицински услуги, помощ в дома, психологическа подкрепа, доставка на продукти от първа необходимост, включително и лекарства (закупени със средства на потребителите), заплащане на битови сметки и др. В рамките на Направление 2 – „Превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности“, са изпълнени дейности, включващи осигуряване на лични предпазни средства на персонала; мерки за дезинфекция на сградния фонд; тестване на персонала и на потребителите на социалните услуги; осигуряване на компютърна техника с цел адаптиране и приспособяване на средата на социалните услуги, в контекста на въведените ограничения в резултат от епидемичната обстановка и осигуряване на възможности за тяхното предоставяне дистанционно. Тези дейности са насочени към потребителите и заетите лица в социалните услуги делегирани от държавата дейности.

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕСИФ в Р. България