Успешно приключи рехабилитацията на бул. „Липник“ в Русе, финансирана по Интеррег VА Румъния-България 2014-2022

      Трансграничният проект „Добре развита транспортна система в Еврорегион Русе – Гюргево за по-добра свързаност с TEN-T мрежата“ приключва официално на 7 декември 2022 г. Малко преди това, на 2 декември, Община Русе проведе заключителна пресконференция в зала „Свети Георги", в която взе участие и ОИЦ-Русе. 

      Българо-румънският проект е за модернизиране и обновяване на пътната инфраструктура в Русе и Гюргево, която представлява директна връзка с трансевропейската транспортна мрежа. В Русе е рехабилитиран бул. „Липник“, чиято обща дължина е 4,6 км, а в Гюргево  булевардите „Букурещ“ и „Михаил Витязу“ и 3 улици с обща дължина 6,6 км. Финансирането е по Програмата за трансгранично сътрудничество „Интеррег VА Румъния-България 2014-2022“. Общата му стойност е 7 835 520,26 евро, от които 6 660 192,21 евро са осигурени от ЕФРР.

      На пресконференцията стана ясно, че заради началото на строителството по проект „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД – гр. Русе“, финансиран по ОП „Околна среда“, се е наложило замразяване на строителството на бул. „Липник“ в Русе. По тази причина  първоначалният срок за финализиране на трансграничният проект от 30 месеца и един ден е удължен на 51 месеца и 1 ден. През август тази година булевардът получи разрешение за ползване.

      Средствата по проекта освен в пътна инфраструктура са инвестирани в мерки за безопасност. В рамките на дейностите по създаване на обща система за събиране и обработване на данни за трафика е доставено съответното оборудване.  2 от високотехнологичните камери са монтирани на бул. „Липник“. Информацията от тях постъпва в центъра на видеонаблюдение на Община Русе. В рамките на проекта е изработена и съвместна стратегия за оптимизиране на транспортните условия в трансграничния регион на български, английски и румънски език.

      Според ръководния екип на трансграничния проект общинските администрации на Русе и Гюргево вече водят разговори и за други съвместни проекти, част от които отново свързани с пътната инфраструктура, с които да кандидатстват по новата „Интеррег VА Румъния-България 2021-2027“.